İcra Hukukunda En Sık Görülen Davalar Nelerdir?
İcra hukukunda en sık görülen dava türleri, borçlu ve alacaklı arasında yaşananın uyuşmazlıklardan kaynaklanmaktadır. Uygulamada en sık görülen icra hukuk davaları aşağıda sayılmıştır:
Menfi tespit davaları
İtirazın iptali davaları
Karşılıksız çek davaları
Tasarrufun iptali davaları
İstihkak davası
İstirdat davası
İhtiyati haciz davaları
İtirazın kaldırılması davaları
Borçtan kurtulma davası
Memur muamelesi şikâyet davası
Rehinin paraya çevrilmesi
İcra Avukatının Müvekkile Karşı Sorumlulukları
Avukatlık Kanunu’nun 34. Maddesine göre, “Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsallığına yakışır bir şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlık unvanının gerektirdiği saygı ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birliğince belirlenen meslek kurallarına uymakla yükümlüdür.”
Söz konusu madde sadece icra avukatları bakımından geçerli olmayıp genel bir düzenlemedir. Bu kapsamda icra avukatı işini özenle yürütmek zorundadır. Sürelerin takibi ve gerekli tüm hukuki yollara başvurmak icra avukatının yükümlülüğüdür. İcra avukatı müvekkili mağdur edecek davranışlardan kaçınmalıdır. Aksi takdirde avukatın sorumluluğuna gidilebilmektedir.
İcra Avukatının Önemi Nedir?
Alacağını tahsil etmek isteyen alacaklı, borçluya karşı icra müdürlüklerinde icra takibi başlatmalıdır. İcra takibi her ne kadar alacaklının kendisi tarafından da başlatabiliyorsa, alanından uzman ve tecrübeli icra avukatından hukuki destek almakta fayda vardır.
İcra hukukunda alacaklının amacı hızlı tahsilat olduğundan icra avukatına başvurması daha faydalı olacaktır. Nitekim icra avukatı dosyayı tüm yönleriyle inceler, borçlunun malvarlığına ilişkin açıklamalar yapar ve haciz işlemlerine başlayabilir. Günümüzde mal kaçırma çok yaygın olduğundan borçlunun bu yola başvurması engellenmesi gerekmektedir. İcra avukatı gerekli tedbirleri alarak bu hak kaybının önü geçmektedir.
İcra takibi sadece alacaklı bakımından düşünülmemesi gerekir. Nitekim borçlunun da icra avukatı ile çalışması daha sağlıklı olacaktır. Borçluya karşı açılan takiplerine karşı süresi içerisinde itiraz edilmelidir. İcra avukatı, itiraz süresinin geçmesine rağmen menfi tespit davası açabilir ve borçlunun borcu olmadığını ispatlayabilir. Hem alacaklı hem de borçlu bakımından hukuki süreci avukat ile yürütmek hak kaybını en aza indirecektir.
AKSARAY İCRA AVUKATI-AKSARAY İCRA HUKUKU AVUKATI-AKSARAY İCRA AVUKATI-AKSARAY İCRA HUKUKU AVUKATI-AKSARAY İCRA AVUKATI-AKSARAY İCRA HUKUKU AVUKATI-AKSARAY İCRA AVUKATI-AKSARAY İCRA HUKUKU AVUKATI-
Adres
Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan/Kayseri
İletişime Geçin
Linkler
Av. Gizem Gül UZUN
Çalışma Alanlarımız
Videolar ve Bilgilendirmeler
Makaleler
Yargıtay Kararları
İletişim
Hakkımızda
Kayseri Barosu'na kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun tarafından kurulmuştur. Gizem Gül Uzun, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi'nden mezun olup; İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca bilmektedir.
HARİTA
Avukat Gizem Gül UZUN © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.