VELAYETİ KÖTÜYE KULLANMA NE DEMEKTİR?
Velayet hakkını alan anne ya da baba, velayeti almayan diğer ebeveyn ile görüşmesini engellemesi, yeterli ilgi göstermemesi, yükümlülüğünü ihmal etmesi, çocuğu sürekli başkasına bırakması, fiziksel veya psikolojik şiddet uygulaması velayet hakkını kötüye kullanma anlamına gelmektedir.
Çocuğun velayeti her ne kadar bir ebeveyne verilmiş olsa da, çocuk annede kalıyor ise baba sevgisine, babada kalıyor ise anne sevgisine muhtaçtır. Bu kişisel ilişkisinin kopmaması gerekir. Bunun engellenmesi velayetin kötüye kullanılmasına girer.
Velayeti alan taraf, çocuğa yeterli düzeyde ilgi ve şefkat göstermelidir. Şayet çocuk ilgiden mahrum kalır ise psikolojik olarak sarsılır.
Örnek verecek olursak, çocuğun temizlik ve bakımına yardım etmelidir. Çocuğun yemek saatlerine dikkat etmelidir. Çocuğa hijyenik bir ortam sunmalıdır.
Çocuğun veli toplantılarına katılmalıdır. Ebeveyn çocuğun eğitimiyle yeterli düzeyde ilgilenmelidir.
Çocuğa yeterli zaman ayırmalıdır. Çocuğu sürekli başkasına bırakıp ilgiden ve şefkatten mahrum etmemelidir.
Fiziksel ya da psikolojik şiddet uygulamamalıdır. Çocuğa tedip hakkı sınırlarını aşan bir muamele göstermemelidir.
Velayet hakkı neleri yapmayı gerektirir?
1-Çocuklarına sevgi ve şefkat göstermek
2-Çocuklarını koruyup kollamak
3-Çocukların geçimlerini sağlamak
4-Çocukların eğitimlerini sağlamak
Bir baba düşünelim. Velayeti almış olmasına rağmen sürekli kumar oynuyor, çocuklarının rızkını kumara veriyor. Bu durumda bu baba velayet hakkını kötüye kullanmış olur.
Velayet hakkını elde etmiş olan taraf yeniden evlenirse ve yeniden evlendiği kişi yani üvey anne ya da üvey baba çocuğa zulmederse bu durumda da velayet hakkı kötüye kullanılmış olur.
“…davalı annenin çocuğun babayla kişisel ilişki hakkını sürekli olarak engellediği, bundan dolayı hakkında çocuk teslimine muhalefet etmekten yaptırım uygulandığı, bu suretle Türk Medeni Kanunu'nun 324. maddesinde yer alan yükümlülüğüne aykırı davrandığı anlaşılmaktadır. Bu durumda davalı annenin sekiz yaşındaki müşterek çocuğun gelişimi için önemli olmasına rağmen babası ile görüşmesini engelleyerek, velayet hakkını kötüye kullandığı hususunun kanıtlandığı ve müşterek çocuğun velayetinin davalı anneden alınarak davacı babaya verilmesi gerektiği kabul edilmelidir.” YHGK. K.2015/1139 K.Tarihi 01.04.2015
velayetin değiştirilmesi davası nedir?
velayet hakkının kapsamı ve sınırları
velayetin kime verileceği neye göre belirlenir?
engelli çocuğun velayeti kime verilir?
velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir?
anne velayeti babaya vermek isterse mümkün müdür?
boşanma davasında çocuğun velayeti yargıtay kararı
Adres
Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan/Kayseri
İletişime Geçin
Linkler
Av. Gizem Gül UZUN
Çalışma Alanlarımız
Videolar ve Bilgilendirmeler
Makaleler
Yargıtay Kararları
İletişim
Hakkımızda
Kayseri Barosu'na kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun tarafından kurulmuştur. Gizem Gül Uzun, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi'nden mezun olup; İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca bilmektedir.
HARİTA
Avukat Gizem Gül UZUN © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.