İDARİ DAVA AÇMADAN ÖNCE KURUMA YAPILAN BAŞVURU DİLEKÇESİ

İDARİ DAVA AÇMADAN ÖNCE KURUMA YAPILAN BAŞVURU DİLEKÇESİ

İDARİ DAVA AÇMADAN ÖNCE KURUMA YAPILAN BAŞVURU DİLEKÇESİ


https://www.gizemuzun.av.tr/idare-mahkemesine-iptal-davasi-dava-dilekcesiİDARİ DAVA AÇMADAN ÖNCE KURUMA YAPILAN BAŞVURU DİLEKÇESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİŞLERİ BAKANLIĞINA



TALEP EDEN:

 

VEKİLİ: Av. Gizem Gül UZUN

 

KONU: Müvekkilin sözleşmesinin yenilenmesi ile mahrum kaldığı maaş ve tüm özlük hakların tecil faizi ile birlikte vekilliğimize ödenmesi talebimizdir.

İDARİ DAVA AÇMADAN ÖNCE KURUMA YAPILAN BAŞVURU DİLEKÇESİ

AÇIKLAMALAR

 

1-Müvekkil *****************, bakanlığınızın bünyesinde olan Jandarma Genel Komutanlığına bağlı bordo bereli sözleşmeli uzman jandarma olarak göreve başlamıştır.

 

2- Ancak müvekkilin sözleşmesi yenilenmemesi suretiyle görevinden uzaklaştırılmıştır.

 

3- İdarenizin, müvekkilin sözleşmesinin yenilememesinde hiçbir hukuki sebep göstermemiştir.

4- Anayasamızın, idari mevzuatın ve İYUK mevzuatında da açıkça belirtildiği üzere idari işlemler gerekçe ve sebep gösterilerek, aynı zamanda idari işleme karşı başvurulacak yargı yolları ve yargı yollarına başvuru süreleri de açıkça belirtilmek suretiyle tesis edilmelidir. Ne var ki müvekkilimiz yönünden sözleşmesinin yenilenmemesi yönündeki idari işlemde hiçbir sebep belirtilmemiş, hiçbir yasa yolu ve başvuru süresi gösterilmemiştir. İdarenizin söz konusu tutumu hukuka aykırıdır.

 

İdarenizin söz konusu tutumu nedeniyle müvekkil çalışamadığından maaş, tazminat ve sair tüm özlük haklarından mahrum kalmıştır.

 

Bu nedenle müvekkilimizin sözleşmesinin ivedilikle yenilenmesini, ayrıca müvekkilin çalışamadığı sürelerde edinemediği maaş, tazminat ve sair tüm özlük haklarının vekilliğimize ait "Gizem Gül UZUN TR04 000 *****************IBAN No'lu" hesaba sözleşmenin yenilenmemesinden itibaren işleyecek tecil faizi ile birlikte ödenmesini vekaleten saygılarımızla arz ve talep ederiz. Aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı vekaleten saygılarımızla bildiririz.27/07/2023

 

TALEP EDEN VEKİLİ

 

Av. Gizem GÜL UZUN

 

EK: Onanmış vekaletname örneği

 

İdari yargıda iptal davası açmadan önce kuruma ön başvuru yapılması gerekmektedir.



İdari Yargıda Genel Dava Açma Süreleri

Dava açma süresi, kanunlarda ayrı süre gösterilmeyen hallerde;

 

  • Danıştay’da ve idare mahkemelerinde 60 gün,
  • Vergi mahkemelerinde 30 gündür (İYUK m. 7/1).

İdari Yargıda Özel Dava Açma Süreleri

İdari yargıda özel dava açma sürelerini ayrı ayrı incelemek gerekirse;

30 Günlük Süreye Tabi Olan Davalar

Gerek İdari Yargılama Usulü Kanunu’nda gerekse diğer kanunlarda 30 günlük özel dava açma süresine tabi kılınan davalara şunlar örnek verilebilir:

    • İvedi yargılama usulüne tabi davalar (İYUK m. 20A/2-a)

 

    • Kamulaştırma işlemlerine karşı açılacak iptal davaları (KK m. 14/1)

 

    • Büyükşehir belediye meclisince ilçe belediye bütçelerinde yapılan değişikliklere karşı açılacak davalar (BŞBK m. 25)

 

    • Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Uyarınca Tesis Edilen İşlemlere karşı açılacak davalar (6306 s. K. m. 6/9)

 

    • Çevre Kanunu uyarınca verilen idari yaptırım kararlarına karşı açılacak davalar (ÇK m. 25/2)

 

    • Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilen idari yaptırım kararlarına karşı Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan itirazların reddedilmesi üzerine açılacak davalar (SSGSSK m. 102)

 

    • Dernekler Kanunu uyarınca verilen cezalara karşı açılacak davalar (DerK m. 33)

 

    • Odaların ve borsaların üyelerine verilen idari para cezalarına karşı açılacak davalar (TOBBK m. 93)

 

    • Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca verilen idari yaptırım kararlarına karşı açılacak davalar (TKHK m. 78)

 

    • Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından verilen idari para cezalarına karşı açılacak davalar (TPK m. 23/4)

 

    • İlk derece mahkemesi sıfatıyla Danıştay vergi dairelerinde açılan davalarda da süre 60 gündür.

 

 

İdari Dava Hangi Mahkemede Açılır?

İdari davalarda yetkili mahkeme, görev kuralları gereği İdare Mahkemeleridir. İdari davalar İdare Mahkemelerinde, Vergi Mahkemelerinde ve Danıştay’da açılır. Özellikle belirtmek gerekir ki; Bölge İdare Mahkemesi, idari davalara ilk derece mahkemesi olarak bakamaz.

 

İdari Dava Nerede Açılır?

İdari davalarda genel yetki kuralı, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu m.32/1 hükmü uyarınca davaya konu edilen idari işlemi tesis edildiği yer mahkemesidir. İşbu Kanunun 33, 34, 35 ve 36. maddelerinde ise özel yetki kuralları hüküm altına alınmıştır.

 

İYUK m.32:

 

“Göreve ilişkin hükümler saklı kalmak şartıyla bu Kanunda veya özel kanunlarda yetkili idare mahkemesinin gösterilmemiş olması halinde, yetkili idare mahkemesi, dava konusu olan idari işlemi veya idari sözleşmeyi yapan idari merciin bulunduğu yerdeki idare mahkemesidir.

 

Bu Kanunun uygulanmasında yetki kamu düzenindendir.”

 

İdari Dava Dilekçesi Nereye Verilir?

İdari dava dilekçesi, kişinin bulunduğu yerde İdare ve Vergi mahkemesi mevcutsa doğrudan mahkemeye gidilerek elden teslim edilebilir. Dava dilekçesinin yanı sıra dava harç ve giderlerinin de yatırılmasıyla birlikte dava açılabilir. Dava harç ve giderlerinin toplamda ne kadar tutacağı, dava açmadan önce ilgili mahkemeye başvurularak öğrenilebilir. Kişinin bulunduğu yerde İdare ve Vergi mahkemesi mevcut değilse, kişinin bulunduğu yerdeki Asliye Hukuk Mahkemesi dilekçe verilecek yargı organıdır.

 

İdari davalar için hazırlanacak dilekçe, idareye tebliğ etmek ve mahkeme dosyasına konmak için olmak üzere iki nüsha hazırlanmalıdır. Gerek dava dilekçesinin usul açısından muntazam bir biçimde hazırlanması gerek idari dava sürecinin arzu edilen yönde seyretmesi için deneyimli ve yetkin bir idare hukuku avukatından yardım almak faydalı olacaktır.

 

İdari Davalarda Yasal Süreler

İdare mahkemelerinde dava açılması için öngörülen süre, idare tarafından ilgiliye tebligat yapılmasını takiben 60 gündür. Vergi mahkemelerinde ise tebligatın ardından 30 gün içinde dava açılmalıdır. Özel kanunlarda öngörülen süreler mevcutsa o süreler uygulanır. İdari davalarda ifade edilen yasal süreler hak düşürücü niteliği haiz olup mutlaka sürelere tabi olunmalıdır. Aksi halde, dava açma hakkı yitirilecek, açılan davanın süre yönünden reddine karar verilecektir.

 

İdari davaların ne kadar sürdüğü de uygulamada merak konusudur. İdari davalarda süre; davaya bakan mahkemenin iş yükü ve yoğunluğu başta olmak üzere birçok parametreye göre değişir. Ancak, kesin olmamakla birlikte yaklaşık bir süre ifade etmek gerekirse, idari davalar takriben bir yıl içinde tamamlanır. İlk derece mahkemelerinin yanı sıra Bölge İdare Mahkemeleri ve Danıştay’da geçirilecek süre ise ortalama 8 ay ile 1 yıl arasında değişecektir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN