VELAYET VERİLİRKEN ÇOCUĞUN İSTEĞİ ÖNEMLİ MİDİR?

VELAYET VERİLİRKEN ÇOCUĞUN İSTEĞİ ÖNEMLİ MİDİR?

VELAYET VERİLİRKEN ÇOCUĞUN İSTEĞİ ÖNEMLİ MİDİR?


velayet verilirken çocuğun isteği önemli midirVELAYET VERİLİRKEN ÇOCUĞUN İSTEĞİ ÖNEMLİ MİDİR?

Boşanmanın gündeme gelmesiyle birlikte ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi de çocuğun velayetidir. Velayet kararının verilmesinde çocuğun üstün yararının gözetilmesinin yanında çocuğun yaşı da oldukça önemlidir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda çocuğun, annenin bakım ve şefkatine ihtiyaç duymasından ötürü velayet anneye verilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda çocuğun beyanı da göz önünde bulunduruluyor. Yargıtay uygulamasında da çocuğun idrak yaşı 8 olarak belirlenmiş ve bu yaş itibariyle çocuğun görüşü alınmadan velayetin düzenlenmemesi gerektiği vurgulanmıştır. 

Çocuğun yaşı hakkında çelişki bulunmakta ise; velayet konusunda çocuğun yaşının önemine binaen öncelikle yaşı tespit edilmeli, çelişki giderilmelidir. Çocuğun yaşının tespitinden sonra velayet kararı verilmesi daha uygun olacaktır.

Uygulamada yaşı küçük çocukların bakıma muhtaç olduğu gözetilmekte ve engel bir durum yoksa velayet genellikle anneye verilmektedir. Ancak anne çocuğa iyi bakacak durumda değil ve velayetin anneye verilmesi durumunda çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimi olumsuzluk yaratacaksa babaya da verilebilir. 6-12 yaş arasındaki çocuklarda ise çocuğun eğitimi açısından hangi taraf daha iyi şartlar sağlayacaksa velayet ona verilir. 12 yaş üzerinde ise artık çocuk belli bir olgunluğa eriştiğinden çocuğun beyanı da dikkate alınır. Ama ne olursa olsun her daim ilk gözetilecek husus çocuğun üstün menfaatinin gözetilmesidir. Çocuğun bedeni, fikri ve ahlaki gelişimi hangi tarafta daha iyi gelişecekse velayet o tarafa verilmelidir.

VELAYET VERİLİRKEN ÇOCUĞUN İSTEĞİ ÖNEMLİ MİDİR?

Çocuğun velayeti verilirken çocuğun kiminle kalmak istediği çok önemlidir.

Ancak burada dikkate almamız gereken husus çocuğun yargılama içerisinde kendisini İFADE EDEBİLECEK konumda olmasıdır.

Mahkemede hakim tarafından çocuğa kiminle kalmak isteğini, kendisini nerede daha mutlu hissedeceği sorulur.

Ancak tüm bunlara rağmen hakim sadece çocuğun beyanıyla bağlı kalmaz. Zira çocuk bazen sadece duygusal yaklaşıyor olabilir veya boşanma davasının etkiyle psikolojik olarak sarsıntıya uğramış olabilir.

Bu durumda hakim diğer unsurları ve çocuğun düşüncelerini de göz önüne alarak karar verir.

Ancak asıl kıstas, çocuğun üstün menfaatidir.

velayetin belirlenmesinde çocuğun yaşı önemli midir?

8 yaşında çocuğun, velayet konusunda görüşü alınır mı?

velayette çocuğun üstün yararı

velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir?

boşanma davasında çocuğun velayeti yargıtay kararı

velayet ana baba dışında kimseye verilemez.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN