Velayetin Belirlenmesinde Çocuğun Yaşı Önemli midir ?
2. Hukuk Dairesi 2010/23062 E. , 2011/1942 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Konya 2. Aile Mahkemesi
TARİHİ :19.10.2010
NUMARASI :Esas no: 2010/291 Karar no:2010/950
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hüküm temyiz edilmekle evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
1-Dosyadaki yazılara ve mahkemece uyulan bozma kararı gereğince hüküm verilmiş olmasına göre tarafların aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Tarafların müşterek çocuğu H.Y.20.12.2006 tarihli nüfus kaydına göre 28.04.1992 tarihinde doğduğu, ancak davalı temyiz dilekçesine ekli 25.10.2010 tarihli nüfus kaydına göre ise 28.04.1994 tarihinde doğduğu belirtildiğinden müşterek çocuğun doğum tarihinde oluşan çelişkinin üzerinde durularak gerektiğinde düzeltme için taraflara süre verilip, çelişki giderildikten sonra velayetle ilgili bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda 2.bentte gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, hükmün bozma kapsamı dışında kalan diğer bölümlerinin ise yukarıda 1.bentte gösterilen nedenlerle ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatıranlara geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi.09.02.2011 (Çrş.)
KARARA İLİŞKİN GÖRÜŞÜMÜZ:
Boşanmanın gündeme gelmesiyle birlikte ortaya çıkan en önemli sorunlardan birisi de çocuğun velayetidir. Velayet kararının verilmesinde çocuğun üstün yararının gözetilmesinin yanında çocuğun yaşı da oldukça önemlidir. Özellikle küçük yaşlardaki çocuklarda çocuğun, annenin bakım ve şefkatine ihtiyaç duymasından ötürü velayet anneye verilmektedir. Ancak ilerleyen yaşlarda çocuğun beyanı da göz önünde bulunduruluyor. Yargıtay uygulamasında da çocuğun idrak yaşı 8 olarak belirlenmiş ve bu yaş itibariyle çocuğun görüşü alınmadan velayetin düzenlenmemesi gerektiği vurgulanmıştır.
Somut olaya baktığımızda da çocuğun yaşı hakkında çelişki bulunmaktadır. Velayet konusunda çocuğun yaşının önemine binaen öncelikle yaşı tespit edilmeli, çelişki giderilmelidir. Çocuğun yaşının tespitinden sonra velayet kararı verilmesi daha uygun olacaktır.
adana avukat, adana hukuk bürosu, adana avukatlık bürosu, mersin avukat, mersin avukatlık bürosu, mersin hukuk bürosu, hatay avukat, hatay avukatlık bürosu, hatay hukuk bürosu, hatay boşanma avukatı, hatay ceza avukatı, iskenderun avukat, gaziantep avukat, gaziantep avukatlık bürosu, gaziantep hukuk bürosu, kayseri avukat, kayseri hukuk bürosu, kayseri avukatlık bürosu, kayseri boşanma avukatı, kayseri ceza avukatı, kayseri icra avukatı, niğde avukat, kayseri tazminat hukuku avukatı, kayseri iş hukuku avukatı
Adres
Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan/Kayseri
İletişime Geçin
Linkler
Av. Gizem Gül UZUN
Çalışma Alanlarımız
Videolar ve Bilgilendirmeler
Makaleler
Yargıtay Kararları
İletişim
Hakkımızda
Kayseri Barosu'na kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun tarafından kurulmuştur. Gizem Gül Uzun, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi'nden mezun olup; İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca bilmektedir.
HARİTA
Avukat Gizem Gül UZUN © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.