VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?

VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?

VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?


velayeti annede olan çocuğun adres değişikliği nasıl olurVELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?

VELAYETİ ANNEDE OLAN ÇOCUĞUN ADRES DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?

Velayet hakkı olan ebeveyn adres değişikliğinde diğer ebeveynden muvafakatname almasına gerek yoktur. Velayeti alan ebeveyn adres veya şehir değiştirebilir.

Kural olarak, velayet hakkı kendisinde olan ebeveyn yer değiştirirken, il değiştirirken diğer ebeveynden izin almak zorunda değildir. Dolayısıyla velayet hakkı olan şahsın yer değiştirmesi diğerinin rızasına bağlı olmamaktadır fakat, diğer ebeveynle kişisel ilişki tesisini de engelleyecek hareketlerden kaçınılması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu’nun (“TMK”) 183. maddesinde, anne veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere yerleşmesi yahut ölmesi gibi yeni durumların ortaya çıkması halinde hakim, re’sen veya ana ve/veya babanın talebi üzerine gerekli önlemleri alacaktır.

TMK madde 183: “Ana veya babanınbaşkasıyla evlenmesi,başka bir yere gitmesiveya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılmasıhalindehakim, re’sen veya ana ve babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

Sonuç olarak; velayet hakkı kendisinde bulunan eş, başka bir yere gitmek için herhangi bir onay almak zorunda değildir ancak ana veya babanın başka bir yere gitmesi durumunda hakim gerekli önlemleri alır.

velayeti kendisine verilen kadın, çocuğuna kendi soyadını verebilir

velayeti annede olan çocuğun soyadının değiştirilmesi

aldatma durumu velayeti etkiler mi?

velayetin kime verileceği neye göre belirlenir?

engelli çocuğun velayeti kime verilir?

velayet verilirken çocuğun isteği önemli midir?

boşanma davasında çocuğun velayeti yargıtay kararı

velayette çocuğun üstün yararı

velayet ana ve baba dışında kimseye verilemez. 

Velayeti Annede Olan Çocuğun Babasının Hakları

 

Velayet hakkı, yalnızca anne ve babaya verilen çocuğun üzerinde mutlak hak doğuran bir haktır. Çocuğun velayetinin mahkeme tarafından anneye verilmesi kararlaştırılmış olabilir. Her ne kadar velayet hakkı anneye verilmiş olsa da çocuğun babasının da hakları bulunmaktadır.

 

Çocuğu Görme Hakkı

 

Her ne kadar velayet hakkı babada olmasa da babanın çocuğunu görme hakkı vardır. Öyle ki baba çocuğunu göremez ise mahkemeye bu konuyla ilgili başvuruda bulunabilir. Çocuğunu görmek her ebeveynin hakkıdır. Herhangi bir kusur sebebiyle aksi kararlaştırılmadıkça babanın çocuğunu görme hakkı vardır. Ancak, eğer mahkeme babanın çocuğunu görmesini çocuğun psikolojik, ruhsal, fiziksel gelişimi açısından zararlı görüyorsa aksi halde karar alabilir. Bu durumda mahkemenin kararı esastır. Mahkeme babanın çocuğunu görmesi konusunda aksi bir karar vermemiş fakat anne babanın çocuğunu görmesine engel oluyor ise babanın mahkemeye başvurma hakkı saklıdır. Ayrıca, mahkemenin belirlemiş olduğu görüş günlerinde baba çocuğunu görmelidir. Herhangi bir gerekçe ile anne çocuğu babaya göstermemezlik yapamaz.

 

Velayet hakkına sahip taraf diğer tarafı çocuk ile görüştürmüyor ise Yargıtay kararlarınca iki durum ortaya çıkmaktadır. Eğer çocuk idrak yaşında ve diğer taraf ile görüşmek istemiyor ise bu durumda çocuğun kararları esastır. Ancak eğer çocuk idrak yaşında değil veya velayet hakkına sahip taraf zoruyla babayla veya anneyle görüştürülmüyor ise bu konuda mahkeme karar vermelidir. Genellikle anne çocuğu babaya göstermiyorsa mahkeme, velayetin değiştirilmesi ve babaya verilmesine karar vermektedir.

 

Çocuk ile İletişim ve Bağ Kurma Hakkı

 

Her anne ve babanın çocuğu ile iletişim ve bağ kurma hakkı vardır. Anne ve baba boşanmış ve çocuğun velayetinin annede kalması kararlaştırılmış olabilir. Bu durum da dahil olmak üzere her durumda baba çocuğu ile iletişim ve bağ kurma hakkına sahiptir. Mahkeme tarafından belirlenen görüş günlerinde çocuk ve baba bağ kurmaktadır. Eğer görüş gününde olağanüstü bir gerekçeyle baba ve çocuk görüşememişse bir başka güne görüş sağlanmalıdır. Görüş günü görüşememiş baba ve çocuk anne ile ortak belirlenecek uygun bir günde babanın isteği dahilinde mutlaka görüşmelidir. Annenin babayı çocuğuyla görüştürmemesi dava sebebidir.

 

Çocuk ile Kişisel İlişki Kurulmasını İsteme Hakkı

 

Türk Medeni Kanunu’nun 123. maddesine göre: “Ana ve babadan her biri, velayeti altında bulunmayan veya kendisine bırakılmayan çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkına sahiptir.” Dolayısıyla, velayet hakkı kendisine bırakılmayan veya bulunmayan babanın da çocuk ile uygun kişisel ilişki kurulmasını isteme hakkı bulunur. Kişisel ilişki kurulması konusunu hakim belirlemektedir. Hakimin dikkat ettiği konular çocuğun üstün yararı doğrultusunda özellikle sağlık ile eğitim ve öğretim hayatıyla ilgili menfaatidir. Hakim, velayet hakkına sahip olmayan baba ile çocuğun kişisel ilişki kurarken tek başına ya da refakatçi ile birlikte olup olmayacağına da çocuğun üstün yararı ilkesine bağlı olarak karar vermektedir. Çocuk, ayırt etme gücüne sahip bir yaşa gelmiş ise (genel olarak 12 kabul edilir) ve kendini ifade edebilecek yetkinlikte ise çocuğun beyanı önem taşımaktadır. Çocuk babasıyla kişisel ilişki kurmak istemiyor olabilir. Pedagog ya da sosyal bilimci yardımıyla çocuğun beyanı mahkemede önem arz eder. Kurulacak olan kişisel ilişkinin artırılıp azaltılacağına ya da tamamen ortadan kaldırılacağına dair dava hakkı her daim mümkündür. Bu konuda görevli mahkeme Aile Mahkemesidir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN