Evlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması

Evlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması

Evlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması


evlilik öncesi dönemde kadının intihar teşebbüsünde bulunmasıEvlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması

Evlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması

T.C. Yargıtay 2. HD
Esas:
 2020/7060
Karar: 2021/1890
K.T.: 03/03/2021

Özet: Evlilik öncesi dönemde kadının intihar teşebbüsünde bulunması boşanma davasında kadına kusur olarak yüklenemez.


MAHKEMESİ : Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 28. Hukuk Dairesi

DAVA TÜRÜ : Karşılıklı Boşanma

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı-davacı kadın tarafından erkeğin davasının kabulü, kusur belirlemesi, erkek yararına hükmolunan manevi tazminat, reddedilen tazminat talepleri ve yoksulluk nafakası yönlerinden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalı-davacı kadının intihar teşebbüsünde bulunması vakıasının evlilik öncesi döneme ilişkin olduğu ve kadına kusur olarak yüklenemeyeceğinin, fakat mahkemece kabul edilen ve gerçekleşen diğer vakıalara göre kadının yine de ağır kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre, yerinde bulunmayan temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun olan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, peşin alınan harcın mahsubuna ve 267.80 TL. temyiz başvuru harcı peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine kesin olarak oy birliğiyle karar verildi. 03.03.2021 (Çar.)

Avukat Gizem Gül Uzun'un Evlilik Öncesi Dönemde Kadının İntihar Teşebbüsünde Bulunması hakkındaki karara ilişkin yorumu;

Boşanma davasında kusur olarak yüklenebilecek hususlar, nikah akdinden sonra meydana gelen olaylardır. Evlilik öncesi durum boşanma davasına konu olmamalıdır.

Her ne kadar kadının evlilik öncesinde intihara teşebbüsü boşanma davasında kadına kusur olarak yüklenemese de; kadın evlilik birliği içerisinde de sürekli olarak intihara teşebbüs ediyorsa bu durum kadına kusur olarak yüklenebilir.

Evlilikten önceki olaylar, boşanma davasında kusur olarak taraflara yüklenemez. Dolayısıyla karar oldukça mantıklıdır.

Önemli olan kadının evlilik birliği içerisindeki hal ve hareketleridir. Nikah akdinden sonra meydana gelen olaylar göz önüne alınmalıdır.

Gizem Uzun Hukuk ve Danışmanlık Bürosu

Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No: 8 / 79 Kocasinan / KAYSERİ

 intihara yönlendirme suçu ve cezası 

intahara teşebbüsün diğer eş için haklı boşanma sebebi olması

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN