İntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması

İntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması

İntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması


intihara teşebbüsün diğer eş için haklı bir boşanma sebebi olmasıİntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması

İntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması

T.C. Yargıtay 2. HD
Esas: 2015 / 21970
Karar: 2017 / 726
K.T.: 23/01/2017

Özet: İntihara teşebbüs, evlilik birliliğini temelden sarsması sebebiyle diğer eş için haklı bir boşanma sebebidir.


(4721 S. K. m. 166)

Dava ve Karar: Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Tüm dosya kapsamı ve toplanan delillerden davalının intihara teşebbüs ettiği anlaşılmaktadır. Bu halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davacı dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, boşanmaya karar verilecek yerde, yetersiz gerekçe ile davanın reddi doğru bulunmamıştır.

Sonuç: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre davacının diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliği ile karar verildi. 23.01.2017

YORUM

Eşlerden biri sürekli olarak intihara teşebbüs ediyorsa bu durum evlilik birliğini çekilmez hale getirir. Şayet müşterek çocuklar varsa evlilik birliği daha da çekilmez bir hal alır. Zira eşlerden birinin intihara teşebbüs etmesi hem diğer eşin hem de çocukların psikolojisini olumsuz etkiler. Sürekli olarak intihara teşebbüs etmek ciddi bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu yüzden de diğer eş boşanma davası açtığı takdirde haklı bir boşanma sebebi varsayılır.

 Peki evlilik öncesi dönemde kadın, intihar teşebbüsünde bulunmuş ise ne olur?

Boşanma davasında kusur olarak yüklenebilecek hususlar, nikah akdinden sonra meydana gelen olaylardır. Evlilik öncesi durum boşanma davasına konu olmamalıdır.

Her ne kadar kadının evlilik öncesinde intihara teşebbüsü boşanma davasında kadına kusur olarak yüklenemese de; kadın evlilik birliği içerisinde de sürekli olarak intihara teşebbüs ediyorsa bu durum kadına kusur olarak yüklenebilir.

Evlilikten önceki olaylar, boşanma davasında kusur olarak taraflara yüklenemez. Dolayısıyla karar oldukça mantıklıdır.

Önemli olan kadının evlilik birliği içerisindeki hal ve hareketleridir. Nikah akdinden sonra meydana gelen olaylar göz önüne alınmalıdır.

İntihara Teşebbüsün Diğer Eş İçin Haklı Bir Boşanma Sebebi Olması hakkındaki Yargıtay Kararı, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN