Davadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği

Davadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği

Davadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği


DAVADAN FERAGAT DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ-DAVADAN FERAGAT DİLEKÇESİ ÖRNEĞİDavadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği

KAHRAMANMARAŞ 1.SULH HUKUK MAHKEMESİNE

DOSYA NO: 2022/1****

DAVACI: M****

KISITLI ADAYI: İS******

VEKİLİ: AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

ADRES:Barbaros Mah. Oymak Cad.

Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan /KAYSERİ

0552 402 13 28 avgizemguluzunkutlay@gmail.com 

KONU: Davadan feragat istemimizi içerir.

Davadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği

AÇIKLAMALAR:

Davalıya karşı açmış olduğumuz davadan feragat ediyoruz. Bu nedenle sonuç ve istemlerimizden vazgeçmekteyiz.

Durumumuzu mahkemenize sunmaktayız.

SONUÇ VE İSTEM:

Yukarda açıkladığımız nedenlerle, feragat istemimiz yönünde karar verilmesini saygıyla talep ederiz. 30.11.2022

DAVACI VEKİLİ

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

feragatin iptali dava dilekçesi

boşanma davası davasından feragat dilekçesi

Davadan Feragat Dilekçe Örneği-Davadan Feragat Dilekçesi Örneği

… MAHKEMESİNE

DOSYA NO: …/…

DAVACI :

TC KİMLİK NUMARASI :

ADRES :

DAVALI :

ADRESİ :

KONU :Davadan feragat istemimizi içerir.

AÇIKLAMALAR :

1-)Davalıya karşı açmış olduğumuz davadan feragat ediyoruz. Bu nedenle sonuç ve istemlerimizden vazgeçmekteyiz.

2-)Durumumuzu mahkemenize sunmaktayız.

HUKUKİ NEDENLER :6100 S. K. m. 307, 309, 310, 311, 312

SONUÇ VE İSTEM :Yukarda açıkladığımız nedenlerle, feragat istemimiz yönünde karar verilmesini saygıyla talep ederiz. 

Tarih

İsim- Soy İsim

İMZA

İSTANBUL SULH HUKUK MAHKEMESİ SAYIN HAKİMLİĞİ’NE

DOSYA NO :2013/……. Esas.

KONU : Vazgeçme talebi.

AÇIKLAMALAR

Mahkemenizin yukarıda dosya numarasını bildirdiğimiz dava dosyasından davalı taraflar ……………, …………….. ve ………… ile dava konusu hukuki ihtilaf üzerinde anlaşmış olmamız sebebiyle vazgeçiyoruz. Ekte sunduğumuz protokol gereğince tarafların vekalet ücreti talebi olmayıp bu yönde feragat nedeniyle karşı tarafa herhangi bir vekalet ücreti kararına hükmedilmemesi ve davadan feragat dilekçemiz nedeniyle gereğinin yapılması, bu davaya ilişkin olarak …… İli, ………… İlçesi, ……… Mevkii, ………… Ada, ……….. Pafta, ……… Parsel sayılı … numaralı bağımsız bölümün tapu kaydı üzerine iş bu dava sebebiyle konulmuş olan ihtiyati tedbir şerhinin terkinini tensip ve görüşlerinize arz ederiz.

Saygılarımızla.

 Davacı Vekili

KOCAELİ ( )ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

DOSYA NO : 2022/……… E.

DAVACI :

VEKİLİ :

KONU : Davadan feragat beyanımızdan ibarettir.

AÇIKLAMALAR :

Yukarıda esas numarası verilen dosya ile görülen tazminat davamızda, dava konusu iddia ve taleplerimizden, kayıtsız ve şartsız olarak feragat ediyoruz. Feragat beyanımız doğrultusunda karar verilmesini talep ederiz.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda izah edilen sebeplere binaen davadan feragat beyanımız doğrultusunda karar verilmesini saygıyla talep ederiz. 12/03/2022

Davacı Vekili

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

 

 

Davadan Feragat Nedir?

Davacının, açtığı davanın sonucundan vazgeçmesine davadan feragat denir. Feragat kısmen veya tamamen yapılabilir. Feragat ile davacı dava dilekçesinde sonuç kısmında talep ettiklerinden kısmen veya tamamen vazgeçmiş olur. Yani en az açılmış dava kadar önemli ve dikkat isteyen bir işlemdir bu.

 

Davadan feragate ilişkin düzenlemeler 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununda ‘’Davaya Son Veren Taraf İşlemleri’’ üst başlığı ile madde 307 ve devamında bulunur. Madde düzenlemesinden de anlaşılacağı üzere feragat hakkı davacıya tanınmış bir haktır.

 

Kural olarak tüm davalar açısından feragat beyanında bulunmak mümkündür. Ancak bu durumun birkaç istisnası mevcuttur. İstisnai durumlara örnek olarak hakimlere karşı açılan tazminat davaları ve ortaklığın giderilmesi davaları verilebilir.

 

Önemli: Bu işlem ile davacı dava sonucuna ilişkin taleplerinden kısmen veya tamamen vazgeçmiş olur. Yani feragat oldukça önemli sonuçlar doğuran bir usul işlemidir. Bu nedenle feragat hakkını kullanmadan önce veya feragat ederken herhangi bir hukuki hata yapılmaması için deneyimli bir avukattan destek alınmalıdır.

 

Davadan Feragat Dilekçesi

Davadan feragat dilekçesi oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken ayrıntılara sahiptir. Bu ayrıntılar dikkate alınmadan hazırlanan dilekçe davacı açısından büyük problemlere yol açabilir.

 

Davadan feragat dilekçesinde, davadan vazgeçildiği açık ve net bir şekilde anlaşılır olmalıdır. Kısmı bir feragat söz konusu ise feragatin kısmi olduğu dilekçede açıkça gösterilmelidir. Davadan feragat dilekçesi herhangi bir şart unsuru içermemelidir.

 

İnternet ortamında birçok taslak şeklinde davadan feragat dilekçesi örneği bulunmaktadır. Ancak bunlara itibar edilmemelidir. Zira bu taslak dilekçe metinleri usuli ve maddi birçok hata içerir ve bu hatalar geri dönülmez sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle somut olay değerlendirilerek ve usuli düzenlemeler dikkate alınarak bir dilekçe hazırlanmalıdır. Bu aşamada bir avukattan yardım almak önem arz eder.

 

Davadan Feragat Zamanı

Burada işlemin zamanına ilişkin düzenleme HMK madde 310’da yer alır. Madde düzenlemesine göre feragatin davanın açılmasından hükmün kesinleşmesine kadar geçen süreçte yapılması mümkündür.

 

Hükmün verilmesinden sonra feragat edilmesi halinde, taraflardan herhangi birinin kanun yoluna başvurmuş olması durumunda bile, dosya kanun yolu incelemesi için gönderilmez. Bu aşamada ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesi tarafından feragat edildiğine ilişkin karar verilir.

 

Dosya temyiz incelemesi için gönderilmiş ve bu aşamada davacı feragat talebinde bulunmuş ise Yargıtay tarafından temyiz incelemesi yapılmadan dosya hükmü veren mahkemeye gönderilir. Hükmü veren mahkeme davacının feragat talebi doğrultusunda ek karar verir.

 

Görüldüğü üzere feragat beyanının hüküm kesinleşmeden önce her aşamada yapılması mümkündür. Ancak hükmün kesinleşmesinin ardından feragat talebinde bulunmak mümkün olmayacaktır. Bu nedenle dava dikkatle takip edilmeli, feragatte bulunma talebi hüküm keisnleşmeden beyan edilmelidir.

 

Davadan Feragatin Sonuçları

Davadan feragat sonuçları ile ilgili düzenlemeler HMK madde 311’de bulunur. Madde düzenlemesine göre feragat beyanında bulunmanın ardından mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğindedir.

 

Feragatten Vazgeçme: Davacı şekle uygun sözlü veya dilekçe ile feragat beyanında bulunduktan sonra bu feragatten dönemez. Davacı, feragatin hile, hata, ikrah nedeniyle yapıldığını ve bu nedenle feragatten dönmek istediğini ayrı bir “feragatten fesih davası” açarak ileri sürebilir.

 

Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacı esas hakkındaki hakkından vazgeçmiş kabul edilir. Feragat üzerine mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz. Tekrar açması halinde ise kesin hüküm gerekçesiyle dava reddedilecektir.

 

 

Görüldüğü üzere feragat beyanının oldukça önemli sonuçları vardır, yapılacak küçük bir hata büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle feragate ilişkin yapılacak işlemlerin bir avukat vasıtasıyla yürütülmesi davacı için faydalı olacaktır.DAVADAN FERAGAT DİLEKÇE ÖRNEĞİ-DAVADAN FERAGAT DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN