Soruşturma Dosyası Fotokopi Talebi-Soruşturma Dosyasının Fotokopisi

Soruşturma Dosyası Fotokopi Talebi-Soruşturma Dosyasının Fotokopisi

Soruşturma Dosyası Fotokopi Talebi-Soruşturma Dosyasının Fotokopisi


Soruşturma Dosyası Fotokopi Talebi-Soruşturma Dosyasının Fotokopisi

KAYSERİ CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

 

SORUŞTURMA NO: 2022/4*****

 

KONU : Dosya fotokopisinin ve dosya içindeki görüntü kayıtlarının tarafımıza verilmesi talebimizdir.

 

 

Yukarıda Soruşturma numarası belirtilen dosyasında müşteki Ömer Y****'a ilişkin vekaletname UYAP ortamında sunulmuştur. Dosyanın fotokopisinin dosya içindeki görüntü kayıtlarının tarafımıza 5271 sayılı CMK'nın 153. maddesi uyarınca verilmesi için gereğinin yapılmasını saygılarımızla vekaleten arz ederiz. 13.12.2022

 

MÜŞTEKİ VEKİLİ

 AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

 

avukatın gizlilik kararı olmayan soruşturma dosyasını inceleme talebi

 

 

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA
SORUŞTURMA NO:2021/.............. SOR.

 
KONU : Dosya fotokopisinin ve dosya içinde ki görüntü kayıtlarının tarafımıza verilmesi talebimizdir.

Yukarıda Soruşturma numarası belirtilen dosyasında şüpheli....................’a ilişkin vekaletname UYAP ortamında sunulmuştur. Dosyanın fotokopisinin dosya içinde ki görüntü kayıtlarının tarafımıza 5271 sayılı CMK'nın 153. maddesi uyarınca verilmesi için gereğinin yapılmasını saygılarımızla vekaleten arz ederiz. 13/09/2021

Soruşturma Dosyası Fotokopi Talebi-Soruşturma Dosyasının Fotokopisi

 

1136 sayılı Avukatlık Kanunu

Madde 46 – (Değişik : 2/5/2001 – 4667/32 md.)

Avukat, işlerini kendi sorumluluğu altındaki stajyeri veya yanında çalışan sekreteri eliyle de takip ettirebilir, fotokopi veya benzeri yollarla örnek aldırabilir. Avukatın onanmasını istemediği örnekler harca tâbi değildir.

Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kağıt veya belgelerin örneği veya fotokopisi verilmez.

1136 sayılı Avukatlık Kanunu

Madde 2/III

Yargı organları, emniyet makamları, diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadi teşebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta şirketleri ve vakıflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardımcı olmak zorundadır. Kanunlarındaki özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, bu kurumlar avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alınması vekaletname ibrazına bağlıdır. Derdest davalarda müzekkereler duruşma günü beklenmeksizin mahkemeden alınabilir.

Avukatın dosya inceleme hakkı, sınırsız değildir. Avukat, diğer tüm haklarında olduğu gibi dosya inceleme hakkını da Medeni Kanun’un 2 maddesinde yer alan dürüstlük kuralları çerçevesinde kullanmak zorundadır. Zira bir hakkın açıkça kötüye kullanılmasını hukuk düzeni korumaz. Bu amaçla kanunda ifade edilen “gerek duyduğu” bilgi ve belgeler ifadesinin anlamı ve kapsamının belirlenmesi gerekir. “Gerek duyduğu” ifadesinin anlamı araştırıldığında, avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri hangi işin yapılabilmesine bağlı olarak incelemek istediğini, gerekliliğini açıklayan nedenlerle birlikte belirtmesi ve bu belgelerin incelenmesine sunulmasını istemesi kanun hükmü gereğidir. Bir diğer sınır, incelemeye sunmanın mekânsal boyutudur. Avukat, incelemesini, istediği bilgi ve belgenin bulunduğu kurum ve kuruluşta, gerektiğinde bir görevli eşliğinde, uygun bir yerde gerçekleştirmelidir. Örneğin, avukat bir kurumda bulunan dosyayı bürosunda inceleyemez.

Avukatın gerek duyduğu bilgi ve belgeleri inceleyebilme hakkını kullanabilmesi için, son olarak yasalarda belge ve bilgiyi incelemesini yasaklayan özel bir şartın bulunmaması gerekir. Avukatın bilgi ve belge incelemesini yasaklayan durumlara şu şekilde örnek gösterilebilir:

  • 6. yargı paketiyle değiştirilen 5271 sayılı CMK’nın 153. maddesinde belirtilen suçlarla ilgili olarak dosyayı inceleme hakkı, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecekse C. Savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilir.
  • 2577 sayılı Kanun’un 20. maddesinin üçüncü fıkrasına göre; “… istenen bilgi ve belgeler Devletin güvenliğine veya yüksek menfaatlerine veya Devletin güvenliği ve yüksek menfaatleriyle birlikte yabancı devletlere de ilişkin ise, Başbakan veya ilgili bakan, gerekçesini bildirmek suretiyle, söz konusu bilgi ve belgeleri vermeyebilir.“ 

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN