Boşanma davasında tebligat karşı tarafa ulaşmazsa ne olur?

Boşanma davasında tebligat karşı tarafa ulaşmazsa ne olur?

Boşanma davasında tebligat karşı tarafa ulaşmazsa ne olur?


BOŞANMA DAVASINDA TEBLİGAT KARŞI TARAFA ULAŞMAZSA NE OLUR?

 

BOŞANMA DAVASINDA TEBLİGAT KARŞI TARAFA ULAŞMAZ İSE NE OLUR?

 

Bu durumda davalı kişinin Mernis Sistemi üzerinden belirlenen adresine tebligat çıkarılır. Davalı kişi bu adreste de bulunamazsa İLANEN tebligat yapılır ve dava dilekçesi tebliğ edilmiş sayılır.

Eğer tebligat karşı tarafa ulaşmadıysa iki ihtimal mevcuttur. Davalının adresi yanlış olarak bildirilmiştir veya davalı bilerek tebligatı almak istememektedir.

Bu durumda endişelenmeye gerek bulunmamaktadır. İlgili mahkeme kaleminden davalının mernis sisteminde bulunan adresine tekrardan tebligat yapılmasını ve akabinde ise ilanen tebligat yapılmasını isteriz.

İlanen tebligatın anlamı şudur; davalı tebligatı almak istemese bile tebligat mahalle muhtarlığına bırakılır ve tebliğ edilmiş sayılır.

Boşanma davasında davalı kişi davayı geciktirmek için tebligat almamak istese de bu davranışı en fazla 10 gün gecikme yaratmaktadır.

 

Boşanma davasında tebligat karşı tarafa ulaşmazsa ne olur? Avukat Gizem Gül Uzun tarafından açıklanmıştır.

 

aynı konutta oturan kişiye tebligat

avukatla takip edilen dosyada asile tebligat yapılması mümkün müdür?

bir kişiye gelen adli tebligatın başkası tarafından açılarak okunması

stajyer avukata yapılan tebligat geçersizdir

vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat

 

 

Bu durumda davalı kişinin Mernis sistemi üzerinden belirlenen adresine tebligat çıkartılır. Davalı kişi bu adreste de bulunamazsa “ilanen tebligat” yapılır ve dava dilekçesi tebliğ edilmiş sayılır.

Boşanma davalarında tebligat sorunu sıkça yaşanmaktadır. Tebligat karşı tarafa ulaşmazsa ne olur? Boşanma davasında tebligat kaç günde gelir? Boşanma davasında tebligat alınmazsa ne olur? gibi sorular vatandaşlar tarafından sıkça sorulmaktadır. Bu sorulara sırası ile cevap verelim.

Boşanma Davasında Tebligat Karşı Tarafa Ulaşmazsa Ne Olur?

Eğer tebligat karşı tarafa ulaşmadıysa iki ihtimal mevcuttur. Ya davalının adresi yanlış olarak bildirilmiştir, ya da davalı bilerek tebligatı almak istememektedir. Bu durumda endişelenmeye gerek bulunmamaktadır. İlgili mahkeme kaleminden davalının Mernis sisteminde kayıtlı adrese tekrardan tebligat yapılmasını ve

Hemen sonra; arkasından.

“>akabinde ise ilanen tebligat yapılmasını isteriz. İlanen tebligatın anlamı şudur; davalı tebligatı almak istemese bile tebligat mahalle muhtarlığına bırakılır ve tebliğ edilmiş sayılır. Yani boşanma davasında davalı kişi davayı geciktirmek için tebligatı almamak istese de bu davranışı en fazla 10 günlük bir gecikme yaratmaktadır.

Boşanma Davasında Tebligat Kaç Günde Gelir?

Bir boşanma davasının açılmasıyla birlikte ilgili dava dilekçesi mahkeme kalemine gönderilir. Bu işlem aynı gün içerisinde yapılır. Yine ilgili mahkeme kaleminin iş yoğunluğuna bağlı olarak 2-3 gün içerisinde bu dava dilekçesi de davalının adresine tebliğe çıkartılır. Tebliğe çıkma ve davalıya ulaşma süreci ise ortalama olarak 10 gün sürmektedir. Dolayısı ile toplamda 12 gün içerisinde boşanma davasındaki tebligat davalıya ulaşır.

Boşanma Davasında Tebligat Alınmazsa Ne Olur?

Davalı eğer tebligatı almaz ise bu durumda aleyhinde bulunan tüm iddiaları reddetmiş sayılır. Ancak neden reddettiği ve gerekçesini açıklamadığı için yargılama sırasında bu durum kendisine büyük zorluklar yaşatır. Örneğin kendisi yeni bir savunma ileri süremez, yeni bir gerekçe belirtemez, yeni bir tanık bildiremez. Dolayısı ile iddia ve savunmalarında haklı olsa dahi bu durumu ispatlayamaz. Bu nedenle tebligatın teslim alınıp gerekli usulü işlemlerin deneyimli bir boşanma avukatı ile yürütülmesini tavsiye ederiz.

İlanen Tebligat Nasıl Yapılır?

İlanen tebligatın şartları Tebligat Kanunu’nda açıkça belirtilmiştir. Muhtarlığa bırakılan tebligat sonrasında devlete ait https://www.ilan.gov.tr sitesi üzerinden de tebligat ilanı yapılır. Bu tarz durumlarda iyi bir boşanma avukatıyla süreci yönetmeniz önerilir.


Kaynak:

  1. Tebligat Kanunu İlgili Maddeleri

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN