AYNI HAKKIN EŞYA ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ

AYNI HAKKIN EŞYA ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ

AYNI HAKKIN EŞYA ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ


aynı hakkın eşya üzerindeki hakimiyetiAYNI HAKKIN EŞYA ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ

AYNI HAKKIN EŞYA ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ

Ayni Hak Eşya Üzerinde Kişiye Doğrudan Doğruya Yani Başkasının Aracılığına Gerek Kalmadan Doğrudan İstifade Etme İmkanı Verir.

Örneğin ; Malvarlığı(mamelek) Eşya mıdır? Bir kişinin parasal değere sahip (ekonomik bir değer ifade eden)tüm aktif ve pasiflerden oluşan bütüne mamelek denir.Mamelek hem aktif hem pasiften oluşur.Malvarlığı bir bütündür. Malvarlığı içerisinde yer alan aktif ve pasifler zaman içerisinde değişebilir ancak malvarlığı hep devam eder.Malvarlığının içinde eşya olabilir,olmayadabilir. Bu nedenle malvarlığı eşya sayılmaz.Malvarlığı hem aktifleri hem pasifleri ifade ediyor.Aktiflerin içinde taşınırlar, taşınmazlar,alacak hakları(sözleşmeden doğan olacak hakkı),sebepsiz zenginleşmeden doğacak olan hakkı (haksız fiilden doğan alacak hakkı) , yenilik doğuran talepler yer alır.Pasifler ise borçları ifade eder.

Ayni Hak Mutlak Haklardandır.Bu nedenle Herkese Karşı İleri Sürülebilir.

Toplumda yaşayan herkes ayni hakkımıza riayet etmeye , uygun davranmaya , saygı göstermeye mecburdur. Ayni haklar herkes tarafından ihlale açık haklardır.Nispi haklar ise herkes tarafından ihlale açık değildir. Nispi haklar ise sadece ilişkinin borçlusu tarafından ihlal edilebilir.Nispi haklara en güzel örnek alacak hakkıdır. Aynı zamanda eşlerin birbirine karşı sadakat göstermesini isteme hakkı vardır.Hem evlilik birliğinden doğan bir yükümlülük hem de birbirine karşı ileri sürülebilen haktır. Bazı durumlarla ilgili olarak alım hakkı ileri sürülmediği gibi malik için devir borcu doğmaz. Alım sözleşmesi , tapu ve şerh , alım sözleşmesindeki bedel ve süre ,malik ve kişi , yenilik doğurup doğurmadığı , nasıl bir satış ilişkisinin olması , alış satış şekli ,mülkiyet devir serbestinin olması , bedel satış ilişkisi ,kısıtlanma alanı nedir, tescile zorlama, mülkiyetin hangi yolla kazanılması , taşınır-taşınmaz ayrı incelenmesi , hangi hak sahiplerine karşı ne gibi durumlar ileri sürülebilir gibi durumlarda alım hakkı şahsi nispi bir hak mıdır diye sorulur. Şerh ; hakkın ileri sürülmesi için taşınmazla ilgili tapuda sayfa yazılmasıdır.Şerh sayesinde kişinin alım hakkı alenileşmiş olur.Tapuda herkes kişinin böyle bir alım hakkının varlığını biliyor demektir. 

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN