ARAÇ DEĞER KAYBI - ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

ARAÇ DEĞER KAYBI - ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

ARAÇ DEĞER KAYBI - ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI


ARAÇ DEĞER KAYBI- ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI

 

1-Araç değer kaybı nedir?

 

Hepimizinbildiği üzere trafik kazası neticesinde kazaya karışmış olan araçlar eskideğerinde olmazlar. Bakım, onarım, tadilat vb işlemlerden sonra araç ikinci elpiyasasında eski değerinde olmaz.

Kaza yapanve onarılan aracın değeri düşer. Araçta oluşan hasar çok iyi bir şekildeonarılsa dahi değeri yine de düşer. TRAMER KAYITLARI nedeniyle araçta değerkaybının olması kaçınılmazdır.

Sonuç olarakaraç ne kadar iyi onarılmış olursa olsun aracın ekonomik değerinde düşüşmeydana gelir. Aracın kazaya karışmadan önceki değeriyle kaza karıştıktansonraki değeri arasında fark meydana gelmiş olur. Kazaya karışan her araçtahribatın izlerini taşır.

Aracınızdamotor kaputu, bagaj kapağı gibi parçalar orijinali ile değiştirilse dahi aracındeğerinde azalma yine de meydana gelir. Buraya önemle dikkat çekmek istiyorum;orijinali ile değiştirilse dahi değer kaybı yine de meydana gelir.

İnsanlar, araçsatın almak istediklerinde satın almak istedikleri aracın daha önce kazayakarışmış olup olmadığını TRAMER KAYITLARINDAN öğrenmektedir. Tramer kaydındaolumsuz bir şey çıkarsa zaten araç kazalı diye daha ucuza mal olmaktadır. Ufakbir boyama işlemi dahi aracın değerini azaltır. Ancak bu demek değildir ki;tramer kaydı bulunan her araç kötüdür. Günümüzde araç sayısının artmış olmasıtrafiği oldukça yoğunlaştırmıştır. Bu durum da haliyle kazaların artmasınasebebiyet vermiştir.

 

2-Araç değer kaybı tazminatı nasılhesaplanır?

 

AracınMODELİ, aracın MARKASI, aracın KAZA TARİHİNDEKİ YAŞI, aracın KİLOMETRESİ,araçtaki DEĞER KAYBININ MİKTARI önem arz eder. Aracın üretim tarihi, trafiğeçıkış tarihi dahi önem arz eder.

 

Serbestpiyasadaki aracın bedeline bakılır. Yani bu araç kazaya karışmadan önce nekadar ediyordu, kazaya karıştıktan sonra ne kadar ediyor? Aradaki bu fark esasalınır. Arada oluşan bu fark araç değer kaybıdır.

 

3-Araç değer kaybı tazminatıisteyebilmek için kilometre sınırı var mıdır?

 

Trafik SigortasıGenel Şartları Kapsamında 2021 yılında yapılan değişiklikle araç değer kaybıtazminatı isteyebilmek için aracın 165.000 km’den düşük olma sınırıKALDIRILMIŞTIR.

 

ARTIK HASARGÖREN HER KİLOMETREDEKİ ARAÇ İÇİN ARAÇ DEĞER KAYBI TALEP EDİLEBİLECEKTİR.

 

HER YAŞ VEHER KİLOMETREDEKİ ARAÇ İÇİN ARAÇ DEĞER KAYBI İSTENEBİLİR.

 

4-Araç değer kaybı tazminatıalabilmenin şartları nelerdir?

 

Araç değerkaybı tazminatı talep edecek olan kişi karışmış olduğu kazada yüzde yüz kusurluolmayacak. Yani karışmış olduğu kazada tazminat talep eden kişi kusursuz ya dadaha az kusurlu olan taraf olacak.

 

PERT OLANARAÇLAR için araç değer kaybı tazminatı başvurusu yapılamaz. Araç değer kaybıtazminatı talep edecek olan kişinin aracının perte çıkmamış olması gerekir.

 

Kazatarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmalıdır. DİKKAT EDELİM! KAZAYAKARIŞTIYSANIZ VE KUSURSUZ YA DA DAHA AZ KUSURLU TARAF İSENİZ ARAÇ DEĞER KAYBITAZMİNATINI ARACINIZ PERTE ÇIKMAMIŞ İSE ALABİLİRSİNİZ ANCAK 2 YIL İÇERİSİNDE!!! 2 YILLIK SÜREYİ KAÇIRMAYIN! 2 YILLIK SÜREYİ BİR GÜN DAHİ KAÇIRMIŞ OLSANIZFAYDA ETMEZ..

 

5-Değiştirildiğinde araçta herhangibir değer kaybına yol açmayacak parçaların zarar görmesi değer kaybı hesabındadikkate alınır mı?

 

Kazadansonra silecek, lastik, far vb. şeyler değişmişse bunlar araç değer kaybıtazminatında dikkate alınmaz. Bunların aracın ESAS nitelikteki parçalarıdeğildir.

 

6-Araç değer kaybı durumunda ilkolarak ne yapılmalıdır?

 

Kazayakarıştığınız araç sürücüsü ile birlikte KAZA TESPİT TUTANAĞI tutun. Kazayakarıştığınız araç sürücüsü tespit tutanağı tutmak istemezse, polis çağırın vekaza tespit tutanağı tutturun.

 

Kaza tespittutanağı araç değer kaybı tazminatı başvurusunda bulunması gereken zorunluevraklar arasında yer almaktadır. Kaza tespit tutanağı dört sayfa olmalıdır.Buna dikkat ediniz!

 

Kaza tespittutanağını kazanın gerçekleştiği yer karakolundan temin edebilirsiniz. Eğer kazanıngerçekleştiği yer karakolunda bulamazsanız savcılık dosyasına bakabilirsiniz.Trafik Şube Denetleme Müdürlüğüne de sorabilirsiniz.

 

Yani kazatespit tutanağı başvuruda mutlaka bulunması gereken zorunlu evraklararasındadır.

 

Aracınızıtamir ettirdiyseniz ödediğiniz bedelin FATURASINI mutlaka alın. Eğer o analmadıysanız ve daha sonrasında alacaksanız eksperden de talep edebilirsiniz.

 

Kazayaptıysanız MUTLAKA KAZA FOTOĞLARINI ÇEKİN! Kazaya dair fotoğraflar dabaşvuruda bulunması gereken zorunlu evraklar arasındadır. Kaza fotoğraflarınıçekerken araçların plakasının da çıkmasına muhakkak dikkat edin. Sonrasındaispat konusunda kolaylık yakalamış olursunuz.

 

Servisegittiyseniz SERVİS FATURASI almayı unutmayın. Ancak servis aracınızın PERTEçıktığını söylediyse zaten araç değer kaybı tazminatına başvuramazsınız.Başvursanız da olumsuz sonuçlanır.

 

Ruhsatfotokopisi de başvuruda bulunması gereken zorunlu evraklar arasındadır.

 

Kaza anınailişkin fotoğraflarda sadece kendi aracınızın fotoğrafını çekmeyin. Kendiaracınızı, karşı tarafın aracını, olay yerini, her iki aracın da plakalarınıvs. detaylı bir şekilde çekin!

 

7-Araç değer kaybı tazminatı nasılalınır?

 

Önceliklemeydana gelen kazada kusurlu olan araç sürücüsünün zorunlu trafik sigortasınabaşvuru yapılmalıdır.

 

Sigortaşirketine başvuru yapmak zorunludur! Sigorta şirketine başvuru yapmadan diğeraşamalara geçilemez.

 

Üç seçenek oluşur.

Sigortaşirketi ödeme yapmayabilir. Bu durumda Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruyapılır.

 

Sigortaşirketi ödeme yapmış fakat ödemeyi az yapmış ise sigorta şirketine eksik ödemeyaptığı hususunda yeniden başvuru yapabilir. Ancak sigorta şirketi eksik ödemeyaptığını kabul etmez ise Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapılır.

 

Zayıf birihtimal de olsa sigorta şirketi eksik ödeme yapmayabilir. Araçta oluşan değerkaybını eksiksiz şekilde ödeyebilir.

 

İlgilisigorta şirketine yapılan başvuruya 15 gün içerisinde cevap verilmesi gerekir.Şayet 15 içerisinde cevap verilmezse Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruyapılabilir. 15 günlük süre dolmadan Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuruyapılmaz.

 

8-Araç değer kaybı tazminatlarındaavukatlık ücreti ne kadardır?

 

Uygulamadaavukatlar bu tarz dosyalarda genellikle peşin ücret talep etmemekte, çıkantazminattan %20 ya da %25 almayı müvekkiliyle aralarında anlaşarakkararlaştırmaktadır.

 

Ancak bukonuda mutlaka uzman bir avukata başvuru yapılması gerekmektedir. Süreler çokönemlidir. Ayrıca başvuru şekli ve başvuru evrakları da önem arz eder.

 

9-Sigorta Tahkim Komisyonunaitirazlar nasıl olur?

 

Uyuşmazlıktutarı 5.000,00 TL’ye kadar olan kararlar KESİNDİR.

 

Uyuşmazlık tutarı 5.000,00 TLve üzerinde olan başvurularda hakem kararının ilgiliye bildirimden itibaren engeç 10 gün içinde Komisyona yapılması gerekmektedir. Komisyon kararlarınayapılan itirazlar iki ay içerinde karara bağlanmaktadır. Uyuşmazlık tutarı40.000,00 TL’ye kadar olan başvurulara ilişkin yapılan itiraz üzerine verilenkararlar kesindir. Süresi içinde ve usulüne uygun şekilde yapılan itiraz 5684sayılı Kanun’un 30 uncu maddesinin on ikinci fıkrası uyarınca hakem kararınınkesinleşmesini önler ve kararın icrasını durdurur.

40.000 TL’nin üzerindeki uyuşmazlıklarhakkında itiraz üzerine verilen kararlar için tarafların temyize gitme haklarıvardır. Bunun dışındaki uyuşmazlıklar bakımından itiraz üzerine verilen kararkesindir.

 

10- Araç değer kaybı dava yolu ile talep edilebilir mi?

 

Evet! Araç değer kaybı davayolu ile de talep edilebilir. Ancak yine ve yine önce SİGORTA ŞİRKETİNE başvuruyapılması zorunludur.

 

DAVA yolu ile talep edilebilirçünkü araç değer kaybı davaları TÜRK BORÇLAR KANUNUNDAKİ haksız fiilsorumluluğuna dayanır.

 

Dava araç sürücüsüne veyaaracın sahibine açılacaksa ve bu kişiler TACİR değilse görevli mahkeme ASLİYEHUKUK MAHKEMESİDİR.

 

ANCAK DAVA SİGORTA ŞİRKETİNEAÇILACAKSA GÖREVLİ MAHKEME ASLİYE TİCARET MAHKEMESİDİR.

 

Bu ayrıma dikkat etmek gerekir.

 

ARAÇ DEĞER KAYBI- ARAÇ DEĞER KAYBI TAZMİNATI hakkında faydalı bilgiler Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

 

trafik kazası araç değer kaybı dava dilekçesi

araç değer kaybı tazminatı

araç değer kaybı için sigorta şirketine başvuru dilekçesi  

trafik kazası araç değer kaybı dava dilekçesi

araç değer kaybı-araç değer kaybı tazminatı

araç değer kaybı tazminatı nedir

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN