ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU

ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU

ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU


anlaşmalı boşanmada tarafların duruşmaya katılması zorunluluğuANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU

ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU

Anlaşmalı Boşanma Şartları;

a) Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması,

Evlilik bir yıldan az sürmüşse tarafların anlaşmalı olarak boşanmaları olanaksızıdır. Taraflar bu durumda varsa diğer boşanma sebeplerine örneğin evlilik birliğinin sarsılması nedenine dayalı boşanma davasının temel türü olan şiddetli geçimsizlik sebebine dayanarak boşanabilirler.

b)Eşlerin birlikte mahkemeye başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi;

Uygulamada bu şarttaki ikinci seçenek kullanılmaktadır. Yani eşlerin birinin açtığı dava diğeri tarafından kabul edilmektedir.

c)Hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi;

Tarafların her ikisi de avukatla temsil edilseler bile eşlerin anlaşmalı boşanma davasına bizzat katılmaları ve boşanma konusundaki iradelerini açıklamaları gerekmektedir.

d) Tarafların boşanmanın malî sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olarak bir düzenleme üzerinde anlaşmaları ve hakimin de düzenlemeyi uygun bulması

Boşanmanın mali sonuçlarından kasıt tazminat ve nafaka gibi hususlardır.tarafların bu husularda bir anlaşma tesis etmeleri gerekir. Tarafların bunun yanında varsa çocukların velayeti konusunda da anlaşmalrı gerekmektedir. Şüphesiz hakimin tüm bu anlaşmları uygun bulması da gerekir. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur.

Uygulamada taraflar bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamakta ve bu protokolü anlaşmalı boşanma dosyasına ibraz etmektedirler. Protokol hazırlanmamışsa üzerinde anlaşılan konuları tutanğa geçirtmek suretiyle de boşanmaya karar verilebilir.

Bu şartların hepsinin birlikte gerçekleşmiş olması durumunda evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır ve mahkemece başka bir delil aranmaksızın tarafların boşanmalarına karar verilir.

Sonuç olarak; anlaşmalı boşanma kararı verilebilmesi için hakim tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi gerekir. Tarafların duruşmada hazır bulunup anlaştıklarını bizzat açıklamaları gerekir. Zira anlaşma karşılıklı irade beyanlarına dayanmaktadır. Hakimin her iki irade beyanını da aynı anda görmesi gerekir.

ANLAŞMALI BOŞANMADA TARAFLARIN DURUŞMAYA KATILMASI ZORUNLULUĞU, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

anlaşmalı boşanma protokol örneği

anlaşmalı boşanma protokolünde nafaka

anlaşmalı boşanmada kişisel mal protokole konu olabilir mi?

anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı yapılması zorunlu mudur?

anlaşmalı boşanma tek celsede biter mi?

anlaşmalı boşanma protokolünde belirlenecek hususlar

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN