Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği

Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği

Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği


ANLAŞMALI BOŞANMA PROTOKOL ÖRNEĞİ

 

TARAF-DAVACI : 

TARAF-DAVALI : 

Anlaşmalı Boşanma Protokol Örneği

AÇIKLAMALAR

Taraflar 07.08.2020 tarihinden bu yana evli olup, bu evlilikten ................... adında bir müşterek çocukları vardır. Taraflar, mahkeme huzuruna sunulan bu protokolle evlilik birliğinin sona ermesini kabul ederler. Boşanmaya ilişkin olarak üzerinde anlaşma sağlanmış diğer hususlar aşağıdaki gibidir:

 

1-VELAYETVE KİŞİSEL İLİŞKİ

Tarafların evliliğinden olma müşterek çocukları ...............'in (TCKN:....................) velayetini anne alacaktır. ................. 1 Kasım 2021tarihinde doğmuştur. Anne sevgisine ve bakımına oldukça muhtaç olmasından mütevellit baba ile kişisel ilişki tesisi her hafta içi salı günü saat 13:00ila 17:00 arasında kurulacaktır.

 

2-YOKSULLUK NAFAKASI VE TAZMİNAT

Tarafların birbirlerinden yoksulluk nafakası ve başkaca hiçbir ad altında nafaka talebi bulunmamaktadır. Tarafların birbirlerinden maddi ve manevi tazminat talebi bulunmamaktadır.

 

3-İŞTİRAK NAFAKASI

Babanın müşterek çocuğa nafaka ödemesi olmayacaktır. Kendi isteği doğrultusunda giderlerine katkıda bulunabilir.

 

4-MAL PAYLAŞIMI

 

Her iki tarafından da birbirinden edinilmiş mallara katılma rejiminden doğan artık değere katılma alacağı, kişisel mal alacağı, değer artış payı alacağı adı altında hiçbir hak ve alacağı bulunmamaktadır.

 

Evlenirken alınmış olan salon takımı, bulaşık makinesi annede kalacaktır. Televizyon, buzdolabı ve yatak odası takımı babadakalacaktır.

 

Tarafların birbirinden yukarıda anlaşılan hususlar dışında mal paylaşımından kaynaklanan hak ve alacak, artık değere katılma payı alacağı, değer artışı alacağı, katkı payı alacağı, kişisel mal alacağı ve sair her ne ad altında olursa olsun hiçbir hak ve alacak talebi yoktur. Taraflar birbirlerini kayıtsız ve şartsız olarak ibra etmişlerdir.

 

5-ÇOCUK EŞYALARI

Müşterek çocuk ..................'e ait olan eşyalar müşterek çocuk ..............'e aittir. Tarafların bu eşyalar konusunda birbirlerinden hiçbir hak ve alacak talebi olmayacaktır.

 

6-ZİYNET EŞYALARI- ALACAĞI ve DİĞER ALACAKLAR

Taraflar ziynet eşyaları ve ziynet alacağı hususunda anlaşmışlardır. Tarafların birbirlerinden ziynet eşyası ve ziynet alacağı hususlarında hiçbir hak ve alacak talebi yoktur. Tarafların birbirinden dini nikâhtan kaynaklanan mehir, kişisel eşya, kişisel mal alacağı, para alacağı, altın, gümüş, her türlü mücevherat vb. alacağı ve başkaca ad altında hiçbir hak ve alacak talebi yoktur. Taraflar bu hususlarda birbirlerini kayıtsız ve şartsız olarak ibra etmişlerdir.

 

YARGILAMA GİDERİ ve VEKÂLET ÜCRETİ

Tarafların birbirlerinden yargılama gideri ve vekâlet ücreti yönünden herhangi bir talepleri bulunmamaktadır. SONUÇ ve TALEPTaraflar, serbest iradeleriyle yukarıda belirtilen konularda anlaşma sağlamış olup, bu koşullara binaen boşanmayı kabul etmektedirler. Tüm bu nedenlerle, Sayın Mahkemece anlaşmalı boşanma protokolünün kabulü ile anlaşma doğrultusunda boşanmaya karar verilmesi, arz ve talep olunur. ........................................ .....................................

 

 

Anlaşmalı Boşanmanın Şartları 

Anlaşmalı boşanma nasıl olur, anlaşmalı boşanma şartları nelerdir gibi hususlar kanunda açıklanmıştır. Anlaşmalı boşanma için gerekli şartlar:

 

Evlilik birliğinin nikah gününden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması,

Eşlerin birlikte boşanma davası açması veya birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi,

Hakimin tarafları duruşmada bizzat dinlemiş olması ve açık iradelerini alması ve

Hakimin tarafların üzerinde mutabık kaldıkları boşanma protokolünün mali konular ve çocuklara ilişkin düzenlemelerini uygun bulması gerekmektedir.

Anlaşmalı boşanma nasıl olur anlamak için anlaşmalı boşanma şartları detaylı olarak açıklanmalıdır:

 

Evlilik birliğinin nikah gününden itibaren en az 1 yıl sürmüş olması

Evlilik birliğinin 1 yıl sürmüş olması hususu mahkemece kendiliğinden araştırılır. Eğer anlaşmalı boşanma davası nikah tarihinden henüz 1 sene geçmeden açılmış ise, davanın kabulü mümkün değildir. Bu sebeple, 1 yıl dolmaksızın açılan davalara çekişmeli boşanma davası hükümlerine göre devam edilir. Bu durumda tarafların delilleri toplanır ve tanıkları dinlendikten sonra boşanma hakkında karar verilebilir.

 

Buna karşın, çekişmeli açılmış herhangi bir dava da yargılamanın herhangi bir safhasında anlaşmalı boşanma olarak karara bağlanabilir. Ancak bu halde, çekişmeli açılmış boşanma davası özel sebeplere dayanmamalıdır; ancak şiddetli geçimsizlik sebebiyle açılan boşanma davaları anlaşmalı boşanmaya dönülebilir.

 

Eşlerin birlikte dava açması veya davayı kabul etmeleri 

Eşlerden birinin dava açması ve diğerinin kabul etmesi gerekir veya eşlerin aynı dilekçeye imza atarak dava açması gerekir. Ancak bir tarafın diğerinin davasını kabul etmesi yoluyla anlaşma sağlanması için, boşanma davasının kanunda belirtilen özel sebeplere dayanmaması gerekir. Diğer bir deyişle, sadece genel sebeplerden şiddetli geçimsizlik zeminindeki boşanmalarda anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir.

 

Eşlerin açık iradelerinin alınması

Anlaşmalı boşanma davasında eşlerin birlikte ve aynı anda duruşmada dinlenilmesi gerekir. Bu şart, kamu düzenine ilişkindir. Bu şekilde hakim tarafların her türlü baskı ve tehditten uzak olarak özgür iradeleri ile beyanda bulunduklarını denetleyebilir. TMK m. 166/3 hükmünde hakimin tarafların serbest iradelerinin denetlenmesi amaçlandığından, eşler yerine avukatı dinlemek mümkün değildir.

 

Ayrıca, eşlerin birlikte ve aynı hakim tarafından dinlenilmesi gerekir. Dolayısıyla talimat dosyası ile dinlenerek anlaşmalı boşanma gerçekleştirilemez. Yine de SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) yolu ile dinleme mümkündür.

 

Duruşmada hakim, kendisine sunulan imzalı beyanları taraflara okur ve tutanağı taraflara imzalatır. Beyanlar okunmamışsa boşanmaya karar verilemez ve taraflardan birinin imzadan imtina etmesi davayı çekişmeli boşanma davasına dönüştürür. İmzadan imtina edildiği mutlaka tutanak altına alınmalıdır.

 

Hakimin taraflar arasındaki mali konulara ve çocuklara ilişkin anlaşmayı uygun bulması

Taraflar mali konularda ve çocuklarla ilgili konularda anlaşırsa boşanma anlaşmalı olarak gerçekleşebilir. Bunun için bir anlaşmalı boşanma protokolü imzalanması gerekir. Hakimin de anlaşmayı uygun bulması gerekir. Uygun bulmadığı ölçüde hakim müdahale ederek taraflara öneride bulunabilir. Taraflar anlaşır veya hakimin önerisini kabul eder ise anlaşmalı boşanma gerçekleşebilir. Tarafların anlaşmaması veya hakimin önerisini kabul etmemesi halinde dava çekişmeli boşanma davasına dönüşür.

 

Mali konulara ilişkin anlaşma

Mali konulara ilişkin anlaşmanın maddi ve manevi tazminat ve yoksulluk nafakasını içermesi gerekir. Tarafların bu hususlarda anlaşması ve hakimin anlaşmalarını uygun bulması gerekir. Mahkemeye tazminatın niteliği, yani ödenecek veya talep edilmeyen tazminatın maddi mi, manevi mi olduğu açıkça anlatılmalıdır. Nitekim tazminat taleplerini saklı tutarak anlaşmalı boşanma yapmak da mümkün değildir. Dolayısıyla anlaşmalı boşanma protokolünde maddi ve/veya manevi tazminat talep edilmeli veya bu haklardan feragat edilmelidir.

 

Bununla birlikte tarafların yoksulluk nafakasına ilişkin anlaşması da mahkemece uygun bulunmalıdır. Buna göre mahkeme taraflara yoksulluk nafakası isteyip istemediğini sormalı, beyanlar alınırken nafakaların ayrı ayrı hangi nafakaya ilişkin anlaşma sağlandığı net olarak belirtmelidir.

 

Çocuklarla ilgili anlaşma

Anlaşmalı boşanmada velayete tabi çocukların durumları ile ilgili duraksama yaratmayacak şekilde tarafların beyanları alınmalıdır. Çocukların durumu ile üç başlık ifade edilir:

 

iştirak nafakası,

velayet ve

kişisel ilişki.

Bu üç konu hakimin müdahalesine açıktır.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN