ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ


ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ DİLEKÇE ÖRNEĞİADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ

ADLİ SİCİL BİLGİLERİNİN SİLİNMESİ

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu 9'uncu madde hükmü şöyledir:

(1) Adlî sicildeki bilgiler;

a) Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması,

b) Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık,

c) Ceza zamanaşımının dolması,

d) Genel af, Halinde Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır.

(2) Adlî sicil bilgileri, ilgilinin ölümü üzerine tamamen silinir.

(3) Türk vatandaşları hakkında yabancı mahkemelerce verilmiş olup 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (f) bendine göre adlî sicile kaydedilen hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkûmiyet hükümleri, kesinleştiği tarihten itibaren mahkûmiyet kararında belirtilen sürenin geçmesiyle, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce adlî sicil kayıtlarından çıkartılarak arşiv kaydına alınır. Adlî para cezasına mahkûmiyet hükümleri ile cezanın ertelenmesine ilişkin hükümler, adlî sicil kaydına alınmadan doğrudan arşive kaydedilir.

ADLİ SİCİL VE ARŞİV BİLGİLERİNİN SİLİNMESİ

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 12'nci maddesi şöyledir:

Arşiv bilgileri;

a) İlgilinin ölümü üzerine,

b) Anayasanın 76 ncı maddesi ile Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunlarda bir hak yoksunluğuna neden olan mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren;

  1. Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşuluyla onbeş yıl geçmesiyle,

2.Yasaklanmış hakların geri verilmesi kararı alınması koşulu aranmaksızın otuz yıl geçmesiyle,

c) Diğer mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle, tamamen silinir.

(2) Fiilin kanunla suç olmaktan çıkarılması halinde, bu suçtan mahkûmiyete ilişkin adlî sicil ve arşiv kayıtları, talep aranmaksızın tamamen silinir.

(3) Kanun yararına bozma veya yargılamanın yenilenmesi sonucunda verilen beraat veya ceza verilmesine yer olmadığı kararının kesinleşmesi halinde, önceki mahkûmiyet kararına ilişkin adlî sicil ve arşiv kaydı tamamen silinir.

(4) (Ek: 24/11/2016-6763/40 md.) Akıl hastalığı nedeniyle hükmedilen güvenlik tedbirlerine ilişkin kayıtlar, infazının tamamlanmasıyla tamamen silinir.

YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ(İADESİ)

5352 sayılı Adli Sicil Kanunu'nun 13/A hükmü şöyledir:

(1) 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu dışındaki kanunların belli bir suçtan dolayı veya belli bir cezaya mahkûmiyete bağladığı hak yoksunluklarının giderilebilmesi için, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilir. Bunun için; Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları saklı kalmak kaydıyla,

a) Mahkûm olunan cezanın infazının tamamlandığı tarihten itibaren üç yıllık bir sürenin geçmiş olması,

b) Kişinin bu süre zarfında yeni bir suç işlememiş olması ve hayatını iyi halli olarak sürdürdüğü hususunda mahkemede bir kanaat oluşması, gerekir.

(2) Mahkûm olunan cezanın infazına genel af veya etkin pişmanlık dışında başka bir hukukî nedenle son verilmiş olması halinde, yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna gidilebilmesi için, hükmün kesinleştiği tarihten itibaren beş yıl geçmesi gerekir. Ancak, bu süre kişinin mahkûm olduğu hapis cezasına üç yıl eklenmek suretiyle bulunacak süreden az olamaz.

(3) Yasaklanmış hakların geri verilmesi için, hükümlünün veya vekilinin talebi üzerine, hükmü veren mahkemenin veya hükümlünün ikametgâhının bulunduğu yerdeki aynı derecedeki mahkemenin karar vermesi gerekir.

(4) Mahkeme bu husustaki kararını, dosya üzerinde inceleme yaparak ya da Cumhuriyet savcısını ve hükümlüyü dinlemek suretiyle verebilir.

(5) Yasaklanmış hakların geri verilmesi talebi üzerine mahkemenin verdiği karara karşı, hükümle ilgili olarak Ceza Muhakemesi Kanununda öngörülen kanun yoluna başvurulabilir.

(6) Yasaklanmış hakların geri verilmesine ilişkin karar, kesinleşmesi halinde, adlî sicil arşivine kaydedilir.

(7) Yasaklanmış hakların geri verilmesi yoluna başvurulması nedeniyle oluşan bütün masraflar hükümlü tarafından karşılanır.

ADLİ SİCİL KAYDI NASIL SİLİNİR? YASAK HAKLARIN İADESİ TALEBİ VE DİLEKÇE ÖRNEĞİ, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur. 

arşiv kaydının silinmesi için dilekçe

adli sicil arşiv kaydının silinmesi dilekçesi

adli sicil kaydının silinmesi dilekçe örneği

adli sicil kaydı isteme yazısı

adli sicil ve arşiv kaydının silinmesi dilekçe örneği

Pandemi Nedeniyle Ödenen Özel Okul Ücretlerinin İadesi Sorunu

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN