ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ


ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

 

ADANA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİNE

 

TALEP EDEN : 
ADRES : 
TELEFON : 
VEKİLİ : Avukat Gizem Gül Uzun
ADRES : 
TELEFON : 
DAVALI : 
ADRES : 
DAVA DEĞERİ :200.000,00 TL
TALEP KONUSU : Evlilik birliğinin sona ermesi nedeniyle müvekkilin ziynet alacağı talebinden ibarettir.
ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ
AÇIKLAMALAR :
1-Müvekkil ile davalı ..................tarihinde nikah kıymışlardır. .....................tarihinde ise müvekkil ile davalının düğünleri olmuştur. Bu evliliklerinden.................. isimli müşterek çocukları bulunmaktadır. ................................ henüz 14 aylıktır. Müvekkil ile davalı ''..............................................................'' yerleşim yerini aile konutu niteliğinde kullanmışlardır.

2-Taraflar arasında davalının ailesinden dolayı uzun süredir geçimsizlik baş göstermiş olup sık sık şiddetli kavgalar yaşanmaktadır. 27.12.2021 tarihinde yine taraflar arasında bir tartışma başlamış; bu tartışma sözlü ve fiziksel şiddete kadar dayanmıştır. Bu son tartışmanın ardından müvekkil, davalı tarafından EVDEN KOVULARAK evden ayrılmaya zorlanmıştır. Davalı müvekkile ''Defol git artık seni istemiyorum'' demiştir. Ayrıca müvekkil uğradığı fiziksel ve psikolojik şiddet sebebiyle evi terk etmek zorunda kalmıştır. 27.12.2021 tarihinde müvekkile ait .................................... no'lu telefondan müvekkilin polisi arayıp eve çağırdığı arama kayıtlarından görülecektir. 
3-Müvekkil gördüğü fiziksel ve psikolojik şiddet ve evden ayrılması konusunda gördüğü baskılar sonucunda evden kaçarcasına ayrılmak zorunda kalmıştır. Adana ........Aile Mahkemesi .................. E. Sayılı dosyası ve Kayseri ........Aile Mahkemesi ...................... E. Sayılı dosyası taraflar arasında çekişmeli boşanma davasının olduğunu gösterecektir. Bu davanın yargılaması hala devam etmektedir.

4-Müvekkil kısa zaman içerisinde evden yalnızca şahsi kıyafetlerini alabilmeye fırsat bulmuştur. Müvekkilin kendisine nişanda takılan nişan seti(bileklik, küpe, kolye) ve düğünde takılan hakiki inci seti(küpe, bileklik ve kolye) müvekkilin kayınvalidesinin evi olan ''.........................................................'' adresinde bulunmaktadır. Müvekkilin evine müşterek çocuğa bakması için bakıcı gelmiştir. Ayrıca herkes tarafından da müvekkilin yeni evli olduğu bilinmektedir. Bu sebeplerden dolayı da müvekkil söz konusu takıların çalınmaması için takı setlerini davalının annesi...................ın evine bırakmıştır. Düğünde takılan ve kınada takılan bütün altınları araba alınması için veren müvekkilin elinde sadece inci seti ve nişan seti kalmıştır. Bu setlere ilişkin fotoğraflar da bulunmaktadır. Düğün videosunda da inci set görülecektir. Zaten bütün altınlarını araba alınması için veren müvekkilin elinde kalacak olan tek takı inci set ve nişan seti iken müvekkil ................ bunları alamadan Kayseri iline dönmek zorunda kalmıştır. Müvekkilin eşi müvekkile şiddet uygulayarak müvekkili evden kovmuştur.

 Söz konusu ziynet eşyaları ve değerleri şu şekildedir:
1-Nişan Seti(küpe, bileklik, kolye) , 45.000,00 TL
2-İnci Seti(küpe, bileklik, kolye), 75.000,00 TL
3-Eşya tespitinde belirlenen 65.125,00 TL(Adana 7.Aile Mah. 2022/.....D.İş.), Bu dosyada bulunan bilirkişi raporu

HUKUKİ SEBEPLER : TMK, HMK, Avukatlık Kanunu ve sair ilgili mevzuat


HUKUKİ DELİLLER : Düğün törenine ait fotoğraflar ve düğün videosu, kına videosu, kına fotoğrafları, tarafların sosyal ve ekonomik durumunun araştırılması, tanık beyanları(tanıklarımız daha sonra bildirilecektir.) nüfus kayıtları, tanık, bilirkişi, keşif vs her türlü delil


SONUÇ VE TALEP : Yukarıda izah edilen tüm nedenlerle fazlaya ilişkin talep haklarımız saklı kalmak kaydıyla;
1-Davamızın kabulüne ve dava konusu ziynet eşyaların davalıdan alınarak müvekkile iadesine,
2-Dava konusu ziynet eşyaları aynen bulunamadığı takdirde 200.000,00 TL'nin yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkile verilmesine,
3-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini vekaleten talep ederiz.

 

 

ZİYNET ALACAĞI DAVASI DAVA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından hazırlanmıştır. 

 

 

Ziynet Alacağı Davası Nedir?

 

Ziynet alacağı davasının düğünde takılan ziynet eşyalarının kime ait olacağının tespiti ve kendisine ait olmayan ziynet eşyasını iktisap eden eşten iadesini sağlamaktır. Bu dava boşanma davasının eki niteliğinde değildir. Gerek evlilik birliğinin devamı gerekse sonlanması durumunda eşin ziynet alacağına ilişkin dava açması mümkündür. Eşlerden biri ziynet eşyalarının rızası dışında elinden çıktığını iddia etmekte ise diğer eşe veyahut da üçüncü kişilere karşı ziynet alacağı davası açılabilmektedir.

 

Düğün Takıları Kime Ait Olacaktır?

 

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 2020/949 E. - 2020/5378 K. sayılı kararında: “Kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir. Aksi halde, eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır.

 

Somut olayda, varlığı ispatlanan tel bilezik ve işlenmiş bilezikler kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olup, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir. Ancak varlığı ispatlanan gremse, reşat, tam, yarım, çeyrek, gram altınlar ise kadına özgü ziynet eşyası niteliğinde olmayıp, hangi eşe ait olduğu ispat edilememesi halinde onların eşlerin paylı mülkiyetinde olduğunun kabulü gerekir. O halde mahkemece yapılacak iş, taraf tanıklarından eşler arasında ziynet eşyalarına yönelik bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet olup olmadığı etraflıca sorulup maddi olaylara dayalı olarak açıklattırılması, tanık beyanlarının çelişmesi halinde gerektiğinde yüzleştirme yapılmak suretiyle çelişkinin giderilmeye çalışılması, tüm deliller birlikte değerlendirilerek, kadına özgü olan ziynet eşyalarının kişisel mal olmadığının davalı koca, kadına özgü olmayan ziynet eşyalarının kişisel mal olduğunun ise davacı kadın tarafından güçlü ve inandırıcı delillerle ispatlanması halinde sonucuna göre, aksi halde kadına özgü olmayan ziynet eşyalarının eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu kabul edilerek ziynet alacağı ve ziynetlerle ödenen konut kredisi nedeniyle artık değere katılma alacağının belirlenmesi olmalıdır.” şeklinde karar vermiştir.

 

Yukarıda belirtilen Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin kararına göre düğün takılarının kime ait olacağına ilişkin kurallar şu şekildedir:

 

1. Düğünde takılan ve kadına özgü ziynet eşyaları, örneğin: bilezik, bileklik, kelepçe, kolye ve küpe setleri, kadına ait olmaya devam edecektir. Ancak kadına özgü ziynet eşyaları, eşler arasında aksine bir anlaşma veya bu konuda yerel bir adet bulunmadıkça evlilik sırasında kim tarafından hangi eşe takılmış olursa olsun kadın eşe bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğindedir.

 

2. Kadına özgü olmayan ziynet eşyaları ise, örneğin: Cumhuriyet altını, yarım altın, çeyrek altın, gram altın, eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemiyorsa onların paylı mülkiyetinde sayılmaktadır. Nitekim Türk Medeni Kanunun 222/2 göre: ”Eşlerden hangisine ait olduğu ispat edilemeyen mallar onların paylı mülkiyetinde sayılır”. Dolayısıyla kadına ait olmayan gremse, reşat, tam, yarım, çeyrek, gram altınların, hangi eşe ait olduğu ispat edilememesi halinde eşlerin paylı mülkiyetinde olduğu kabul edilmektedir. Bu tür ziynetlerin kendisine ait olduğunu iddia eden tarafın, güçlü ve inandırıcı deliller sunması gerekmektedir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN