Telefon Görüşmesinde Tehdit ve Hakarete Uğramak

Telefon Görüşmesinde Tehdit ve Hakarete Uğramak

Telefon Görüşmesinde Tehdit ve Hakarete Uğramak


Telefon Görüşmesinde Tehdit ve Hakarete Uğramak

TELEFON GÖRÜŞMESİNDE TEHDİT VE HAKARETE UĞRAMAK

TELEFON GÖRÜŞMESİ SIRASINDA TEHDİT VE HAKARETE UĞRAYAN KİŞİNİN HOPARLÖRÜ AÇARAK YANINDAKİLERE DİNLETMESİ HALİNDE, O KİŞİNİN TANIKLIĞI DİKKATE ALINMALIDIR.

Karar İçeriği4. Ceza Dairesi 2013/8808 E. , 2015/23904 K.
"İçtihat Metni"

Tebliğname No : 4 - 2011/63720
MAHKEMESİ : İzmir(Kapatılan) 12. Sulh Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 12/10/2010
NUMARASI : 2009/1400 (E) ve 2010/1510 (K)
SUÇLAR : Tehdit, hakaret

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede,
Katılan ve tanık İ.. A..'ın aşamalardaki tutarlı beyanlarında, birlikte belediye gişesinde saat 21.00 sıralarında çalıştıkları sırada cep telefonunun hapörlörünün açılmasıyla "o .... fahişe, seni mermi manyağı yapacağım" şeklinde tehdit ve hakaret ettiğini belirtmeleri karşısında, hangi nedenle savunmaya itibar edildiği açıklanmadan ve yetersiz gerekçeyle her iki suçtan beraat kararı verilmesi,
Kanuna aykırı ve katılan S. G. vekilinin temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 06.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Karara ilişkin Gizem Uzun Hukuk Bürosunun yorumu;

Tehdit suçu ve hakaret suçu şikayete tabi suçlardır. Kamu davası niteliğinde olmadan re'sen takip edilme gibi bir durum söz konusu değildir. Tehdit edilen ve hakarete uğrayan kişilerin bu suçlara ilişkin delil sunması gerekmektedir. Aksi takdirde ispat konusunda sıkıntı yaşanır. 

Hatta ve hatta uygulamada bazen kişiler her ne kadar hakarete uğramış olsa da sırf ispat edemedikleri için savcılık tarafından takipsizlik kararı verildiği görülmektedir.

Telefonda hakaretin ispatı zordur. Neden? Çünkü atılmış olan bir mesaj olmadığı için savcılığa delil olarak hakaret içerikli mesajın ekran görüntüsü sunulamaz ya da atılmış olan mesaj kaydı talep edilemez. Ancak kişi yine de hakarete uğramıştır. Bu gibi durumlar için kişilerin hakarete uğradıklarını ve tehdit edildiklerini yanındaki başkaca kişiler duymuşsa, yanında bulunan kişilerin tanıklığının kabul edilmesi oldukça mantıklıdır. Çünkü mağdurun başkaca ispat yöntemi kalmamıştır. Saygılarımızla ...

Telefon Görüşmesinde Tehdit ve Hakarete Uğramak hakkında Yargıtay Kararı, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

hakaret suç duyurusu dilekçe örneği

sosyal medyada hakaret suçu ve cezası

apartman boşluğunda işlenen hakaret suçu

telefonda hakaret

tehdit suçu beyan dilekçesi

tehdit suçu ile santaj suçunun farkı

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN