TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?

TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?

TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?


TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?

TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM?

Tebliğname, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca düzenlenen belgenin genel adıdır.

Temyiz incelemesi için giden Ceza dosyaları öncelik olarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nca incelenir. Ardından dosya içerisinde veya belge içerisinde, duruşma tutanakları ve mahkeme kararları toplanır. Böylece bu belge Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’a verilerek Tebliğname düzenlemesi istenir.

Tebliğnamede İlk Derece Mahkemesi (Asliye Ceza Mahkemesi, Ağır Ceza Mahkemesi, Çocuk Mahkemesi vs.) tarafından verilen karar, istinaf sonucu verilen karar, yargılamalarda yapılan usuli ve esasa ilişkin işlemler, temyiz eden tarafın temyiz nedenleri de nazara alarak sanık hakkındaki kararın onanması, bozulması yahut düzelterek onanması konusunda kendi mütalaasını (görüşünü) belirtmekte ve ilgili ceza dairesine dosya ile birlikte görüşünü sunmaktadır.

Tebliğname yargıtay ilamı mıdır?

Tebliğname Yargıtay Cumhuriyet Savcısının dosyaya ilişkin olarak bozulması ya da onanması konusundaki görüşüdür. 

Tüm hususlar, her ne kadar önemli olsa da Yargıtay Ceza Dairesini bağlayıcı niteliği kadar önemli değildir.

Tebliğnamede hangi hususlar yer alır?

Tebliğnamede
•Kararın usul ve yasaya uygun olduğundan onanması,
•Kararın usul ve yasaya aykırı olduğundan bozulması,
•Kararın usuli veya esas yönünden eksiklik ya da hata içerdiğinden düzeltilerek onanması
Görüşleri yer alır.

Tebliğname, ceza dairelerinin iş yükünü azaltır.

Tebliğname geldiğinde ne yapmalıyım?

Tebliğnameye cevap verme zorunluluğu olmasa da bir hafta içinde cevap verilmesinde fayda vardır.

Bu aşamada mutlaka ve mutlaka bir ceza avukatı ile iletişime geçin. Bu konuda sizlere Adana'da bulunan Avukatlık Büromuz yardımcı olacaktır.

Avukat Gizem Gül Uzun Kutlay, ceza davalarıyla ilgilenmektedir.

Kişinin elinde bulunan son imkanı en iyi şekilde değerlendirmesi gerekir.

Tebliğname, olayın özetidir. Son bir kez görüş verildiği için en iyi şekilde değerlendirilmelidir.

Tebliğnameyi bu noktada şöyle düşünmeliyiz. Bir hasta var, defalarca ameliyat olmuş. Son kez önemli bir ameliyat olacak. Bu durumda elinden gelenin en iyisini yapmaya çalışmaz mı?

Elbette çalışır. Bu durumda kişi de tebliğname geldiğinde tıpkı ameliyat masasındaki hasta gibi durumun acil olduğunun farkına varmalı ve ceza avukatı ile iletişime geçmelidir.

TEBLİĞNAME NEDİR? TEBLİĞNAME GELDİĞİNDE NE YAPMALIYIM? hakkında faydalı bilgiler, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından sunulmuştur.

sanığa tebliğ edilmeyen iddianamenin duruşmada yüzüne okunması yeterli midir?

tebliğ muhtara yapıldıktan sonra ne yapılmalıdır?

dava dilekçesinin davalıya tebliğ edilmeden dosya üzerinden görevsizlik kararı verilmesi

Tebliğnamede Hangi Hususlar Yer Almaktadır?

 

Tebliğnamede birçok hususlar bulunmaktadır. Bunlar;

 

Tüm kararların usulüne ve yasasına uygun bir şekilde onarılması,

Tüm kararların usulüne ve yasasına aykırı olmasından dolayı bozulması,

Tüm kararların usulünde ve esasında herhangi bir eksiklik veya hata olmasından dolayı düzenlemesi ile onarılması,

Görüşleri yer almaktadır.

 

Tebliğname Hangi Aşamada Düzenlenir?

Yargıtay’a ilk derece mahkemesinden veya istinaftan gelen ceza dosyaları öncelikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına iletilir.

 

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı gelen dosyaya bir tebliğname numarası verir. Tebliğname numarası verilen dosya arşive kaldırılır. Sırası geldiğinde, dosyaya bir Cumhuriyet Savcısı atanır. Cumhuriyet Savcısı incelemeleri sonunda bir tebliğname düzenler ve dosyanın incelenmesi için ilgili Yargıtay Ceza Dairesine gönderir.

 

Tebliğname Düzenlenmesinin İşlevi Nedir?

Tebliğnamenin düzenlenmesinin işlevi, ilgililere Cumhuriyet Savcısının görüşlerinden haberdar olma ve bu görüşlere karşı beyan sunabilme hakkı sağlar.

 

Tebliğnamenin İçeriği Nasıldır?

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelen temyiz talebi üzerine dosyaya atanan Cumhuriyet Savcısı düzenlediği tebliğnamede şu hususları dile getirir;

 

Kararın Onanması: Temyiz istemi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gelen Bölge Adliye Mahkemesi kararı, Yargıtay Başsavcılığınca doğru bulunması halinde Savcı, tebliğnamede kararın onanması yani temyiz başvurusunun esastan reddine karar verilmesini talep eder.

Kararın Düzeltilerek Onanması: Kararın bozulmasına gerek olmadan düzeltilmesi mümkün olan kararlar için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hükmün düzeltilerek onanması başka bir deyişle hükmün düzeltilerek esastan red talebinde bulunulur.

Kararın Bozulması: Yargıtay Ceza Dairesine gelen karar, hukuka aykırı nitelikte ise kararın bozulması talep edilir.

Tebliğnameye Cevap ve İtiraz Süresi

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu 297. maddenin 3. fıkrasında “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi hâlinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur. İlgili taraf tebliğden itibaren bir hafta içinde yazılı olarak cevap verebilir.” şeklindeki düzenlemeye yer verilmiştir.

 

Tebliğnamenin tebliği ile taraflar bir hafta içerisinde verecekleri cevaplarını yargılamanın yapılacağı ceza dairesine sunarlar. Tebliğnamenin ve tebliğnameye cevapların sunulması bir çekişmeli yargı işidir.

 

Ek Tebliğname Nedir?

Ek tebliğname, Yargıtay Cumhuriyet Savcısının Yargıtay Ceza Dairesine gelen dosya hakkında eksik görüş bildirmesi halinde düzenlenen tebliğnamedir. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı temyiz istemi ile Yargıtay Ceza Dairesine gelen birinci derece mahkemesi veya Bölge Adliye Mahkemesi kararı hakkında mutlaka görüş belirtmelidir. Görüş belirtmediği durumlarda bu eksiklik ek tebliğname ile tamamlanır.

 

YARGITAY 1.CEZA DAİRESİ 2020/3138 E. 2021/15213 K.

Yargıtay Ceza Genel Kurulunun 25.02.2020 tarih ve 2017/3-1053 Esas – 2020/131 Karar sayılı kararı uyarınca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğnamede görüş bildirilmeyen bir hükümle ilgili olarak özel Dairece temyiz incelemesi yapılıp karar verilemeyeceği gözetilerek, katılan … Hizmetler Bakanlığı vekilinin sanıklar …, …, …, …, …, … ve … hakkında maktul …’yı kasten öldürme suçundan kurulan beraat hükümlerini de temyiz ettiği halde, bu hükümlere yönelik tebliğnamede görüş bildirilmediği anlaşılmakla, bu hususta EK TEBLİĞNAME düzenlenmesi için dosyanın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na TEVDİİNE, 22.12.2021 gününde oy birliğiyle karar verildi.

 

Tebliğnamenin Tebliği Zorunluluğu

5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun 297. maddesinin 3. fıkrasında “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca düzenlenen tebliğname, hükmü temyiz etmeleri veya aleyhlerine sonuç doğurabilecek görüş içermesi hâlinde sanık veya müdafii ile katılan veya vekillerine ilgili dairesince tebliğ olunur. İlgili taraf tebliğden itibaren bir hafta içinde yazılı olarak cevap verebilir.” şeklindeki düzenleme ile tebliğnamenin ilgililere tebliği zorunlu kılınmıştır.

 

Tebliğnameye Verilecek Cevapların Beklenmemesi

Tebliğnamenin tebliği ile asıl amaçlanan ilgilileri tebliğname hakkında bilgilendirmektir. Bu sebeple tebliğnamenin tebliğinde önemli olan cevap verilmesi değil tarafların haberdar olmasıdır.

 

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN