Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi

Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi

Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi


HAKARET SUÇU SAVUNMA DİLEKÇESİ

 

TUFANBEYLİ ASLİYE CEZA MAHKEMESİ

 

DOSYA NO: 2023/*** E.

MÜŞTEKİ: V*** Y****

VEKİLİ: AVUKAT GİZEM GÜL UZUN 

SANIK: G**** Ç****

KONU: Basit yargılama usulüne beyanlarımızı içerir dilekçemizdir.

Hakaret Suçu Savunma Dilekçesi

AÇIKLAMALAR:

Mahkemenizin basit yargılama usulüne ilişkin kararı gereğince, dosya inceleme tutanağı tarafımıza tebliğ edilmiş olup beyan, savunma ve delillerimizi içerecek yazılı dilekçemizi sunmamız için 15 günlük süre verilmiştir. Esasa ilişkin beyanlarımızı yasal süresi içinde sunuyoruz. Şöyle ki;

Müvekkil V**** Y****, G***** Y**** ile boşanma aşamasındadır. G**** Y**** tarafından müvekkile, Kayseri 2. Aile Mahkemesi 2022/**** E. Sayılı dosyasında görüleceği üzere boşanma davası açılmış olup; müvekkil tarafından da Kayseri 2. Aile Mahkemesi 2022/**** E.sayılı dosyada karşı dava açılmıştır. Kayseri 2. Aile Mahkemesi tarafından dosyaların birleştirilmesi kararı verilmiş olup; Kayseri 2. Aile Mahkemesi 2022/**** E. Sayılı dosyada yargılama devam etmektedir. 

Sanık G*** Ç****, G**** Yı*****'ın kız kardeşidir. Yani sanık G**** Ç****, müvekkilin baldızıdır. Müvekkil eşi ile boşanma aşamasında iken; müvekkilin hiçbir saygısızlığı, kusuru olmaksızın sanık tarafından müvekkil, ağır hakaretlere maruz kalmıştır. 

Sanık her ne kadar üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyip olayın kızgınlığı ile gönderdiğim iki mesaj dese de WhatsApp üzerinden gönderilen mesajların, küçümsenemeyecek derecede küfür, sövme niteliğinde ağır hakaretler olduğu açıktır. Şüphesiz ki sanık tarafından gönderilen mesajlar müvekkilin onur, şeref ve saygınlığını rencide etmiştir. 

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere hakaret suçunun oluşması için özel kast aranmaz, genel kast yeterlidir. Şaka yapma, alay etme amacıyla yapılan fiiller dahi hakaretin objektif unsurlarını içeriyorsa bu durumda yine suç oluşacaktır. Dolayısıyla sanığın ''bir anlık kızgınlıkla gönderdiğim iki mesaj'' şeklindeki savunması, müvekkilin rencide edilen onur, şeref ve saygınlığı karşısında kabul edilebilir bir savunma değildir. 

Sanığın müvekkile gönderdiği mesaj içerikleri şu şekildedir: ''Bir avukatımız var ki konuştuk biz senin donuna kadar alırız, paranın köpeği olmuşsunuz sülalecek, sike sike vercen avukatımız öyle sağlam ki ciğerini söker eline verir haberin olsun, biz sizin gibi bok yolundan değil hak yolundan devam edecek''

Müvekkil, erkek arkadaşları arasında dahi küfür ve hakaret etmeyen, gerek sanığa gerekse sanığın ailesine karşı oldukça saygılı birisidir. Ancak müvekkil, Tufanbeyli Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma aşamasında da açıkça belirtmiş olduğu gibi sanık G**** Ç**** tarafından ağır hakaretlere maruz kalmıştır. Sanık tarafından müvekkile gönderilen mesajlar sebebiyle müvekkilin onur ve gururu incinmiştir. Sanığın müvekkile gönderdiği mesajlar, müvekkilin okumaktan dahi utandığı, oldukça utanç verici mesajlar olmakla birlikte küfür niteliğindedir.

 

SONUÇ VE İSTEM: Arz ve izah olunan sebeplerle; suçun maddi ve manevi unsurları oluştuğundan, sanık G**** Ç****'nın üzerine atılı bulunan suçtan cezalandırılmasına karar verilmesini Sayın Mahkemenizden arz ve talep ederiz. 20.01.2023

 

 

MÜŞTEKİ VEKİLİ

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

 

 

 

 

Hakaret Suçu Nedir?

Hakaret suçu 5237 sayılı Kanunun 125. maddesinde; “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak” şeklinde tanımlanmıştır. Madde metninden de anlaşılacağı üzere, hakaret davasına konu edilen hakaret suçu seçimlik hareketli bir suçtur. Hakaret suçu genel tahkir suçu kapsamında değerlendirilir. Özel tahkir suçları ise şu şekilde sıralanabilir:

 

Cumhurbaşkanına hakaret suçu | TCK m.299

Devletin egemenlik alametlerini aşağılama suçu | TCK m.300

Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama suçu | TCK m.301

Yabancı devlet bayrağına karşı hakaret suçu | TCK m.341

4721 Sayılı Türk Ceza Kanunu m.125;

 

“(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.

 

(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.

 

(3) Hakaret suçunun;

 

a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,

 

b) Dini, siyasi, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,

 

c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle, işlenmesi halinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.

 

(4) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.

 

(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin madde hükümleri uygulanır.”

 

Hakaret Suçunun Şartları

Hakaret suçunun şartlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:

 

Suçun faili herkes olabilir.

Kişilerin onuru, şerefi ve saygınlığı, suçun hukuki konusunu oluşturur.

Seçimlik hareketli bir suçtur: somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövmek suretiyle işlenir.

Somut bir fiil veya olgu isnat etmek; failin, mağdura yönelik doğrulanabilecek veya yanlış çıkarılabilecek, ispatı mümkün somut fiil veya olgu isnat etmesidir.

Sövmek; mağdurun onurunu, şerefini, itibarını hedef alan, rencide eden sözler sarf edilmesidir.

Suçun işlenebilmesi için özel kast aranmaz, genel kast yeterlidir.

Hakaret Suçu Cezası

Hakaret davasına konu edilen hakaret suçu cezasını; hakaret suçunun temel şeklinin cezası ve nitelikli hallerinin cezası olmak üzere iki ayrı başlıkta incelemek, konunun net biçimde anlaşılması ve konu bütünlüğünün sağlanması adına yerinde bir yaklaşım olacaktır. Önemle belirtmek gerekir ki; öngörülen ceza yaptırımı sebebiyle oldukça ağır sonuçlara sebebiyet veren hakaret suçunda etkin ve başarılı bir şekilde temsil olunmak için yetkin ve deneyimli bir ceza avukatında yardım almak son derece faydalı olacaktır.

 

Hakaret Suçu Cezası (Temel Şekli)

Hakaret suçunun temel şekli için hapis cezası ve adli para cezası olmak üzere seçimlik ceza öngörülmüştür. Bir kişinin onurunu, şerefini ve itibarını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya onur, şeref ve saygınlığına söverek saldıran kişi hakkında üç yıldan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasına hükmedilir.

 

Hakaret Suçu Cezası (Nitelikli Hal)

 

Suçun temel şeklinde değil de belirli unsurlar dahilinde işlenmesi, suçun failinin daha ağır ya da hafif cezalandırılmasını gerektirir. Bu durum, suçun nitelikli hal kapsamında işlenmesidir. Suçun nitelikli unsurlar dahilinde işlendiği takdirde öngörülen cezalar tabloda ifade edilmiştir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN