CEVAP DİLEKÇESİ

CEVAP DİLEKÇESİ

CEVAP DİLEKÇESİ


CEVAP DİLEKÇESİCEVAP DİLEKÇESİ

CEVAP DİLEKÇESİ

KAYSERİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

Davalı:

Vekili:  Av. GİZEM GÜL UZUN

Davacı:

Vekili:

Talep Konusu:  Davaya karşı cevaplarımızın sunulmasıdır.

Cevaplarımız:

Parsel; İmar Kanununun 18.maddesine göre ayrılıp sınırları belirlenmiş arazi parçasıdır. Parseller topluluğuna ise ada denmektedir.

Kadastro parseli; kadastro adası içinde yer alan bağımsız parseldir. Kadastro parseli, kadastro adasında olduğu gibi henüz ham halde bulunan içerisinde mevcut yolları, kültürel ve sosyal tesisleri, yeşil alanları belirlenmemiş ve bu alanlar için herhangi bir pay ayrılmamış parsel demektir. Dolayısıyla kadastro parseli ham haldeki mevcut taşınmazı tanımlar.

İmar parseli ise; İmar Kanunu, İmar planı ve yönetmelik esaslarına göre imar adaları içerisindeki kadastro parsellerinin düzenlenmiş şeklidir.

Parsel, sınırları belirlenmiş arazi parçası olmasından dolayı üzerinde tek başına yapı yapılıp, inşa edilebilir.

Davacı ile müvekkil davalı arasında, Kayseri 8 Noterliğinin 28.07.2009 tarihli ve ............. yevmiye nolu düzenleme şeklinde karşılığı inşaat sözleşmesi akdedilmiştir. Sözleşme akdedileli çok uzun zaman olmasına rağmen, müvekkilimin iki yıl açtığı dava sonucu bu davanın açılmış olması hakkın kötüye kullanılması niteliğindedir.

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere hakkın kötüye kullanılması, bir hakkın dürüstlük kurallarına açıkça aykırı şekilde ve amacı dışında kullanılmış ve bundan başkalarının zarar görmüş veya zarar görme tehlikesiyle karşılaşmış olmaları demektir. Davacı .................... Mühendislik Madencilik İnşaat Taahhüt Tekstil Mobilya Nakliye Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, basiretli bir tacir olmasına rağmen, dava dilekçesinde belirtmiş oldukları hususları henüz ileri sürmüşlerdir. Tacirin genel ahlak kurallarına göre davranması, ileriyi düşünmesi ve işlemlerini ona göre organize etmesi gerekir. Objektif ölçüler nazarında tacirden beklenen ihtimam göz önüne aldığımızda basiretli tacir gibi davranma mükellefiyetini yerine getirememiştir. Zira dava dilekçesinde ileri sürülen hususların şu an akla gelmesi hayatın olağan akışına aykırıdır.

Davacı, davaya konu sözleşmenin hem hissedarların tamamı ile sözleşme yapılmadığından hem de ifasının fiilen ve hukuken imkansız olması nedeni ile geçersiz olduğunu iddia etmiştir. Ancak taraflar edimlerini büyük oranda yerine getirdikten sonra sözleşmenin geçersizliğinin ileri sürülmesi hakkın kötüye kullanılması niteliğindedir. Sözleşme yapılalı on yıl olmasına rağmen davacı sözleşmenin geçersizliğini henüz ileri sürmüştür.

Deliller:  Türk Borçlar Kanunu, Türk Medeni Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili mevzuat

Hukuki Nedenler:  Kayseri 8.Noterliğinin 28.07.2019 tarih ve ........... yevmiye nolu sözleşmesi

Sonuç ve İstem:Yukarıda arz ve izah olunan ve Sayın Mahkemenizce re’sen göz önünde bulundurulacak sebeplerle;

Haksız ve yasal dayanaktan yoksun davanın reddine

Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini saygılarımla ve vekaleten arz ve talep ederim.

-

Davalı Vekili

Av. GİZEM GÜL UZUN

 

 

CEVAP DİLEKÇESİNDE YAZILMASI GEREKENLER

 

Cevap dilekçesinde yazılması ve bulunması gereken unsurlar Hukuk Muhakemeleri Kanunumuzda belirtilmiştir.

 

1-Mahkemenin Adı

 

Davacı tarafından dava dilekçesi hangi mahkemeye verildi ise yani dava hangi mahkemede açıldı ise davaya cevap dilekçesi de aynı mahkemeye verilecektir. Cevap dilekçesi hangi mahkemeye verilecekse o mahkemenin adı yazılacaktır. Örneğin; dava Kayseri Asliye Hukuk Mahkemesinde açıldıysa davaya cevap dilekçesi de Kayseri Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılmalıdır. Davalı, dava dilekçesi ile birlikte mahkeme tarafından gönderilen tensip zaptını da tebliğ alacağından dolayı davanın mahkemesini ve dosya numarasını da öğrenmiş olacaktır. Davaya cevap verirken cevap dilekçesinde mahkeme dosya numarasının da yazılmış olması gerekmektedir.

 

2-Tarafların Ad ve Soyadları ile Adresleri

 

Dava dilekçesini tebliğ alan davalı, dava dilekçesindeki tarafları esas alarak davaya cevap dilekçesini oluşturur. Davalı, cevap dilekçesi ile birlikte tebligata elverişli Türkiye’de adres bildirmek zorundadır. Yurtdışında yaşayan kişinin Türkiye’de avukatı bulunsa bile kendisinin de cevap dilekçesi ile Türkiye’de adres bildirmesi gerekmektedir. Davalının bu adreste oturuyor olması gerekmez, bu adres yalnızca tebligat içindir.

 

3-Davalının T.C Kimlik Numarası

 

Davalının Türk Vatandaşı olması durumunda TC kimlik numarasını bildirmesi zorunludur. Davalı kendisini avukatla temsil ettiriyorsa yani dava için avukatla anlaşmışsa avukatın adının soyadının ve adresinin yazılması zorunludur.

 

4-Savunmanın Dayanağı Olan Olaylar

 

Dava dilekçesi kendisine tebliğ edilen davalı, dava dilekçesinde yer alan vakıaların haksızlığını ispat etmek için savunma yapmalı ve cevap dilekçesi vermelidir. Cevap dilekçesine savunmasının dayanağı olan vakıaları açıkça yazmalıdır. Davalı, karşı dava açacaksa bunu cevap süresi içinde açmalıdır. Cevap dilekçesinde belirtilmeyen hususları mahkeme kendiliğinden inceleyemez. Bu nedenle cevap dilekçesi çok önemlidir.

 

5-Dayanılan Deliller

 

Davalı cevap dilekçesinde dayandığı delilleri belirtmelidir. Delil unsuru, davalının, davacının davasının haksızlığını ispatlayabilmesi açısından çok önemlidir.

 

6-Hukuki Nedenler

 

Cevap dilekçesi veren davalı, hangi hukuki nedenlere dayandığını belirtmelidir.

 

7-Talep ve Sonuç

 

Davaya cevap veren davalı, cevap dilekçesindeki taleplerinin neler olduğunu açıkça belirtmelidir. Davalı davacının davasının reddini isteyebileceği gibi davayı kabul de edebilecektir. Cevap dilekçesinde davalının veya davalının vekilinin imzasının bulunması şarttır.

 

DAVAYA CEVAP VERME SÜRESİ NE KADAR?

 

Cevap dilekçesini mahkemeye vermek için bir süre vardır. Cevap dilekçesi süresi geçtikten sonra mahkemeye verildiği takdirde hukuken beyan dilekçesi olacaktır. Davaya cevap süresi ne kadardır sorusunun yanıtı Kayseri Avukat olarak en sık karşılaştığımız sorulardandır. Davaya cevap süresi yazılı yargılama usulünde iki haftadır. Bu süre dava dilekçesinin davalıya tebliği ile başlar.

 

CEVAP DİLEKÇESİ NEREYE VERİLİR?

 

Cevap dilekçesi süresinde yazıldıktan sonra davanın açıldığı mahkemeye verilmelidir. Cevap dilekçesinde mahkemenin adı ve dosya numarası yazılmalıdır. Dava bulunduğunuz ilden başka ildeki mahkemede açılmış ise bulunduğunuz ilden cevap dilekçesi ilgili mahkemeye gönderilebilir. Dava cevap dilekçesi nereye verilir, sorusu en çok merak edilen sorulardandır. Dava cevap dilekçesi örneği için avukat iletişim bölümünden hukuk büromuzla iletişime geçebilir, hukuki yardım alabilirsiniz.

 

DAVAYA CEVAP DİLEKÇESİ VERİLMEZSE NE OLUR?

 

 

Davaya cevap verilmediği takdirde davalı tarafından davacının iddia ettiği tüm vakıalar inkar edilmiş sayılır. Davaya cevap dilekçesi verilmezse dava dilekçesi inkar edilmiş sayılır. Ancak davaya cevap verilmediği zaman davalı, delil bildirme, tanık dinletme gibi haklarını kaybetmiş olur. Hak kaybına uğramamak için alanında uzman avukat ile çalışmakta her zaman fayda vardır.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN