ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA ÇEVRİLMESİ

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA ÇEVRİLMESİ

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASININ ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA ÇEVRİLMESİ


  NİKSAR(AİLE) ASLİYE HUKUK MAHKEMESİNE

ESAS NO: 2023/****

DAVACI: 

DAVALI: 

VEKİLİ: AVUKAT GİZEM GÜL UZUN

KONU: Anlaşmalı boşanmadan vazgeçtiğimize ilişkin beyanımızdır.

AÇIKLAMALAR:

Yukarıda esas numarası belirtili Sayın Mahkeme dosyasına 06.03.2023 tarihli anlaşmalı boşanma protokolü sunulmuştur. Davalı Mehtap Kardaş, Sayın Mahkeme dosyasında her ne kadar protokol hükümleri gereği boşanmak istediğini beyan etmişse de davalı ANLAŞMALI BOŞANMAKTAN VAZGEÇMİŞTİR. İşbu yargılamanın çekişmeli boşanma olarak görülmesi davalı tarafından talep edilmektedir.

Sayın Mahkemenizce de bilindiği üzere nasıl ki çekişmeli boşanma davası, istinaf aşamasında dahi anlaşmalı boşanmaya çevrilebiliyorsa; anlaşmalı boşanma davası da KARAR KESİN HÜKÜM HALİNİ ALINCAYA kadar çekişmeli boşanma davasına dönüşebilmektedir. Anlaşmalı boşanma adından da anlaşıldığı üzere anlaşmanın olması halinde gerçekleşen boşanmadır. Bu nedenle taraflardan birisinin anlaşmadan dönmesi halinde dava açılmış ise çekişmeli boşanma davasına dönecektir. Bu yüzden Sayın Mahkemenizden işbu yargılamanın çekişmeli boşanma davası olarak görülmesini arz ve talep ederiz. 

Anlaşmalı boşanma davasından vazgeçildiği takdirde anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına dönüşür. Bu durumda sanki anlaşmalı boşanma davası olmamış gibi dava çekişmeli olarak görülmeye devam eder. Artık yargılama çekişmeli boşanma davası gibi olmaya başlar. Taraflardan birinin ya da her ikisinin de anlaşmalı boşanmadan vazgeçmesi durumunda mahkemece taraflara çekişmeli boşanma davasına ilişkin dilekçelerini, iddialarını, delillerini, beyanlarını vs. sunmak üzere süre verilir. Dava artık çekişmeli olarak görülür ve ön inceleme duruşması yapılarak tahkikat aşamasına geçilir.

2023/127 E., 2023/173 K. No'lu Niksar Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülmüş davada ANLAŞMALI BOŞANMA hükümlerince karar verilmiştir. Gerekçeli Karar ise 06/03/2023 tarihinde yazılmıştır. Gerekçeli karar içerisinde yer alan ''Gerekçeli kararın taraflardan herhangi birisinin başvurusu üzerine tebliğinden itibaren HMK 345. Madde gereğince (2) iki haftalık yasal süre içerisinde mahkememize verilecek bir dilekçe veya zabıt katibine bulunulacak sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi ya da mahkememize gönderilmek üzere başkaca denk bir mahkemeye verilecek dilekçe ile Samsun Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere...'' hükümler gereği, yukarıda açıklanan sebeplerle işbu dilekçeyi yazma zorunluluğu hasıl olmuştur.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2021/2403 E. , 2021/3514 K. sayılı ilamı;

Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:

Taraflar Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davacı kadın tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünde oluşan karar kesinleşinceye kadar eşlerin bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmesini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun 166/3. maddesi gereğince boşanmalarına karar verilse dahi davacının anlaşmalı boşanma hükmünü gerçekleşen anlaşmaya rağmen temyiz etmesi davadan açıkça feragat etmedikçe anlaşmalı boşanma yönündeki iradesinden rücu niteliğinde olup, bu halde anlaşmalı boşanma davasının "Çekişmeli boşanma" (TMK m. 166/1-2) olarak görülmesi gerekir.

Açıklanan sebeple mahkemece taraflara iddia ve savunmalarının dayanağı bütün vakıaların sıra numarası altında açık özetlerini içeren beyan ile iddia ve savunmanın dayanağı olarak ileri sürülen her bir vakıanın ispatını sağlayacak delillerini sunmak ve dilekçelerin karşılıklı verilmesini sağlamak üzere süre verilip ön inceleme yapılarak tahkikata geçildikten sonra usulüne uygun şekilde gösterilen deliller toplanarak gerçekleşecek sonucu uyarınca karar verilmek üzere hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir.

SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 27.04.2021

Anlaşmalı boşanma davasının çekişmeli boşanma davasına dönüşmesine neden olan husus anlaşmanın bir takım hükümlerinde dava sonuçlanmadan çıkan anlaşmazlıklar olup söz konusu anlaşmazlıklar çocuklara ilişkin, nafakaya ilişkin, tazminata ya da mal paylaşımına ilişkin olabilmektedir.

Eşlerin aralarında yaptıkları protokole aykırı hareket etmeleri,

Protokolden daha sonra vazgeçmeleri,

duruşmaya katılmamaları,

duruşma esnasında anlaşmanın bozulduğunu beyan etmeleri,

duruşmada boşanma beyanından vazgeçmeleri

hallerinde aile mahkemesi hakimi; eşler arasındaki anlaşmanın bozulmuş olmasından ötürü anlaşmalı boşanmanın çekişmeli boşanmaya dönmesi kararı vermektedir.

Somut olayda da davalı, protokolden daha sonra vazgeçtiğinden işbu yargılamanın çekişmeli boşanmaya dönüşmesi zorunluluğu hasıl olmuştur.

SONUÇ VE İSTEM: Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerden ötürü, 

*Davalının anlaşmalı boşanmadan feragat beyanının kabulünü,

*İşbu yargılamanın çekişmeli boşanma davasına dönüşmesini

Saygılarımızla arz ve talep ederiz. 8.03.2023

DAVALI VEKİLİ

MEHTAP KARDAŞ

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN