TAPU SİCİLİNE HAKİM OLAN PRENSİPLER (İLKELER)
A. TAŞINMAZLARA SAYFA AÇILMASI İLKESİ
İsviçre ve Türk Medeni Kanunlarına göre özel mülkiyet konusu her taşınmaz için tapuda ayrı sayfa açılır. Buna ayni sistem denir.
Ayni demek ; sayfa açılırken taşınmazın esas alındığını ifade eder. Bir kişiye ait 10 tane taşınmaz var diyelim. Bu 10 adet taşınmaz aynı sayfada değil 10 adet ayrı sayfada gösterilir. Böylelikle kamuya açıklık daha kolay sağlanmış olur. Çünkü her taşınmaz üzerinde malik farklı farklı işlemler yapmayı düşünüyor olabilir. Her taşınmaz için farklı farklı işlemler yapabilirsiniz.
Neden yasa koyucu taşınmaz malikini esas alarak tek bir sayfa açılması sistemini kabul etmemiştir?
10 taşınmazın hepsi aynı sayfada gösterilse olmaz mı ? Taşınmaz malikini değil de taşınmazı esas alan sistemde kamuya açıklık daha iyi sağlanıyor. Taşınmaz malikini esas alan sistem benimsenmiş olsaydı taşınmazlar birbirine karışırdı. Hangi taşınmaz üzerinde hukuki işlem yapıldığını kolayca görmek zorlaşabilirdi.
Malik tapuya gidip ben birden çok taşınmazım için tek bir sayfa açılmasını istiyorum diyemez mi ? MK m. 1000/ son fıkrasına göre bu durum mümkündür.
MK m. 1000 /son : Aynı malike ait olan birden çok taşınmaz , sınırları birbirine bitişik olmasa bile malikin istemiyle kütükte ortak bir sayfaya kaydedilebilir.
Bu sayfaya yapılan rehin tescilleri , o sayfada kayıtlı bulunan bütün taşınmazları bağlar ; aynı sayfada kayıtlı bu gibi taşınmazlardan bir kısmı malikin istemi üzerine veya mahkeme kararıyla o sayfadan çıkarılırsa , çıkarılan taşınmazlar üzerinde tescil edilmiş bulunan haklar saklı kalır.Ortak sayfa açtırmanın mantığını şöyle izah edelim. Diyelim ki malikin 3 tane taşınmazı var ; evi tarlası ve işyeri. Talep üzerine ortak bir sayfa açtırmış. Gitmiş bankadan kredi çekmiş ve banka lehine ipotek kurmak için tescil yapılmış. Bu sayfaya yapılan tescil o sayfa kapsamındaki bütün taşınmazları kapsar. Yani 3 taşınmazda rehnedilmiş olur. Bu ilke kadastrosu yapılmamış yerlerde uygulanmamaktadır.
Tapu Sicili Bölgeleri Nelerdir?
Her ilçenin idarî sınırları bir tapu sicili bölgesidir. Taşınmazlar, bulundukları bölgenin tapu siciline kaydedilir. Birden çok bölgede bulunan taşınmaz, diğer bölge sicillerine kayıtlı olduğu belirtilmek suretiyle her bölgedeki sicile ayrı ayrı kaydedilir. Böyle bir taşınmaza ilişkin tescil istemleri ve tescil işlemleri taşınmazın büyük kısmının bulunduğu bölgede yapılır ve yapılan tescil kütüğe işlenmek üzere diğer bölgelerdeki ilgili müdürlüklere bildirilir.
Tapu sicili, her mahalle veya köy için ayrı ayrı düzenlenir ve taşınmazlara TKGM tarafından Türkiye Cumhuriyeti taşınmaz numarası verilir.
kaynak. ERCİYES ÜNİVERSİTESİ DERS NOTLARI
Adres
Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan/Kayseri
İletişime Geçin
Linkler
Av. Gizem Gül UZUN
Çalışma Alanlarımız
Videolar ve Bilgilendirmeler
Makaleler
Yargıtay Kararları
İletişim
Hakkımızda
Kayseri Barosu'na kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun tarafından kurulmuştur. Gizem Gül Uzun, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi'nden mezun olup; İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca bilmektedir.
HARİTA
Avukat Gizem Gül UZUN © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.