Resmi Vasiyetname / Resmi Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?

Resmi Vasiyetname / Resmi Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?

Resmi Vasiyetname / Resmi Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?


Resmi Vasiyetname / Resmi Vasiyetname Nasıl Düzenlenir?

 

Resmi Vasiyetname

Resmi vasiyetname, Medeni Kanunun öngördüğü usullere uygun olarak resmi bir memurun katılımıyla düzenlenen vasiyetnamedir. Yani, vasiyete resmiyet kazandıran husus, düzenlenmesine hukuk düzeni tarafından yetkili kılınmış resmi bir memurun iştirakının zorunlu olmasıdır.

Vasiyete resmiyet kazandırabilecek kamu görevlileri;

*Sulh hakimi

*Noter

*Kanunla kendisine yetki verilmiş görevli

Türk Hukukunda resmi vasiyetnameler genellikle noter tarafından düzenlenmektedir. Yabancı ülkelerde ikamet eden vatandaşlar için konsoloslar bu tip belgeleri düzenlemektedir.

Resmi vasiyetname, iki tanığın katılmasıyla resmi memur tarafından düzenlenir.

Bu nedenle resmi vasiyetnameye, resmi memura ek olarak tanıkların da katılması gerekir. Tanıkların katılması geçerlilik şartıdır. 

Kimler resmi vasiyetnamenin düzenlenmesinde memur veya tanık olamaz?

*Fiil ehliyeti bulunmayanlar

*Bir ceza mahkemesi kararıyla kamu hizmetinden yasaklılar

*Okur yazar olmayanlar

*Mirasbırakanın eşi, üstsoy ve altsoy kan hısımları

*Mirasbırakanın kardeşleri

*Mirasbırakanın kardeşlerinin eşleri

Resmi vasiyetname, Medeni Kanunun maddesi anlamında resmi senetlerdendir. Bu nedenle aksi ispatlanıncaya kadar içeriğinin doğru olduğu kabul edilir. 

Hukuk düzeninin öngördüğü istisnalar saklı kalmak kaydıyla, içeriğin aksini ispat özel şekle tabi değildir. 

Resmi senedin gerçekliği konusunda ise yazılı olmayan bir karine vardır. Söz konusu karinenin çürütülebilmesi için senedin sahte olduğunun iddia ve ispat edilmesi gerekir.

Resmi vasiyetname için iki ayrı şekil öngürülmüştür.

*Okuma yazma bilenler için 

*Okuma yazma bilmeyenler için 

Okuma yazma bilmeyenlerin düzenleyecekleri vasiyetname resmi memur ve tanıkların katılma oranları birincisine nazaran daha fazladır.

Okuma yazma bilenlerin düzenleyecekleri resmi vasiyetname

Öncelikle mirasbırakanın son arzularını resmi memura anlatması gerekmektedir. O, bunu yazılı yapabileceği gibi daha önce hazırladığı metni memura verebileceği gibi sözlü olarak da yapabilir.

Resmi memur, bizzat yazdığı veya katibine yazdırdığı metni okuması için mirasbırakana verir. Mirasbırakan, kendisine verilen metni okuyup imzaladıktan sonra memura iade eder.

Memur, kendisine iade edilen metni metni, yıl, ay ve gün şeklinde tarih koyduktan son imzalar ve onaylama işlemini gerçekleştirir. 

Vasiyetnamenin düzenlendiği yerin gösterilmesi şart değildir.

Resmi memurun vasiyetnameyi onaylamasından sonra, mirasbırakan, iki tanık önünde ''vasiyetnameyi okuduğunu ve bunun son arzularını içerdiğini'' resmi memur da hazırken beyan eder.

Tanıklar ise bu açıklamanın huzurlarında gerçekleştiğini ve vasiyetçiyi o an itibarıyla tasarrufa ehil gördüklerini vasiyetnamenin altına yazarak veya yazdırarak imzalarlar.

Tanıkların vasiyetname metnini öğrenmeleri gerekmez. Mirasbırakanın beyanını duymaları yeterlidir. Ama öğrenmişlerse bu durum şekle aykırılık sayılmadığı için vasiyetnamenin iptaline yol açmaz.

Medeni Kanunun 537.maddesine göre, ''Resmi vasiyetnameyi düzenleyen memur, vasiyetnamenin aslını saklamakla yükümlüdür.'' Ancak bu durum vasiyetnamenin geçerliliği açısından zorunlu değildir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN