Pandemi Döneminde Çocukla Kişisel İlişki

Pandemi Döneminde Çocukla Kişisel İlişki

Pandemi Döneminde Çocukla Kişisel İlişki


pandemi döneminde çocukla kişisel ilişkiPandemi Döneminde Çocukla Kişisel İlişki

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUKLA KİŞİSEL İLİŞKİ

Hepimizin de bildiği üzere covid-19 tüm dünyayı etkisi altına aldı. Maddi- manevi herkes bu pandemi sürecinden çok etkilendi. Kısıtlamalar sebebiyle işyerleri belli dönemler kapatıldı. Memurlar dahi esnek çalışma dönemine geçti. Covid-19 hastalığına yakalananlar zorunlu karantina dönemine girdi. Temaslı dahi olanlar belli bir süre evden çıkmamak durumunda kaldı.

Bütün bunlar elbette ki ailevi ilişkileri de etkiledi. Velayet hakkı kendisinde olmayan tarafın çocuğunu veya çocuklarını görmesi bir hayli zorlaştı. 

Seyahat yasağı engeli ve şehir dışı yasakları çocukla kişisel ilişki kurulmasını daha da zorlaştırdı.

Velayet hakkı kendisinde olmayan taraf çocuğu genelde hafta sonları görür iken, yasaklar dolayısıyla çocukla kişisel ilişki kurulması oldukça zorlaşmıştır. Zira hafta içi çalışan ebeveynler çocuklarını hafta sonları görmeyi tercih etmekteydi.

Böyle bir durumda öncelikle düşünülmesi gereken tabi ki sağlıktır. Ancak her şeye rağmen çocuk velayet hakkı kendisinde olmayan tarafla da kişisel ilişkisini devam ettirmelidir. Çocuk bu süreçte ne annesinden ne de babasından mahrum kalmalıdır. 

Ancak burada istisnai bir durum söz konusudur. Yayımlanan genelgede Sokağa Çıkma Yasağından Muaf olan kişiler belirtilmiştir.

Genelge ekinde “Sokağa Çıkma Kısıtlamasından Muaf Yerler ve Kişiler Listesi” ‘nin 28. maddesinde

“Mahkeme kararı çerçevesinde çocukları ile şahsi münasebet tesis edecekler (mahkeme kararını ibraz etmeleri şartı ile),”

hükmü ile çocukla kişisel ilişki kurmaya yönelik mahkeme kararının ibrazı halinde, kişilerin bu kısıtlamadan muaf olacakları ve çocuk ile kişisel ilişki kurabilecekleri genelgede belirtilmiştir. 

Kolluk kuvvetlerine mahkeme kararını ibraz eden ebeveyn, çocuğunu dilediği zaman görebilir.

Hakim burada çocuğun menfaatini gözetecektir. En önemli husus çocuğun menfaatidir.

Hakim hangi tarafın sağlık koşullarının daha iyi olduğuna bakacaktır. Tedbiren çocuğun velayeti geçici olarak diğer ebeveyne verilebilir. Zira kalabalık ailede yaşayan ebeveynin yanında çocuğun sağlığı daha fazla tehlike altında olur.

Aynı zamanda tarafların hangisinin işinin da covid-19 için daha tehlikeli olduğu da önem arz eder. Kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışan ebeveynin covid-19 hastalığına yakalanması daha yüksek ihtimaldir. Böyle bir durumda yapılması gereken; eğer çocuğun velayeti hastalık açısında daha risk taşıyan ebeveynde ise çocuğun velayetinin geçici olarak diğer tarafa verilmesidir.

Anne ya da baba salt çocuğun menfaatini gözeterek çocuğun sağlığı açısından en uygun ortamı tercih etmelidir.

Mahkeme tarafından yeni bir ara karar verilerek çocukla velayet hakkı kendisinde olmayan taraf arasında yeni bir gün ve saat belirlenebilir.

Sonuç olarak mahkemeden kişisel ilişki günlerinin değiştirilmesi talebinde bulunulabilir veya geçici velayet hakkı sağlık şartları açısından daha uygun ortamı bulunan diğer ebeveyne verilebilir.

Velayet davalarında ve boşanma davalarında Kayseri'de görevini ifa eden Avukat Gizem Gül Uzun sizlere yardımcı olacaktır.

 Pandemi Döneminde Çocukla Kişisel İlişki hakkında faydalı bilgiler, Avukat Gizem Gül Uzun tarafından aunulmuştur.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN