Nitelikli Dolandırıcılık Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi

Nitelikli Dolandırıcılık Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi

Nitelikli Dolandırıcılık Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi


NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSU DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ

Nitelikli Dolandırıcılık Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi

ADANA CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞINA

MÜŞTEKİ : 

ŞÜPHELİ :

SUÇ : Nitelikli dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma

AÇIKLAMALAR

1-Müvekkilim ......., ............... şirketinin sahibidir. Müvekkilimin şirketine ait .............. adlı instagram hesabı için MAVİ TIK alabilmek için şüpheli .................. ile anlaşmıştır.

2- Şüpheli müvekkilime ait ilk başta e-mail adresine kendini tanıtarak ulaşmıştır. Müvekkilime attığı mail metni şöyledir: “Sayın firma yetkilisi Ben, ..............; ............... haber sitesinde Reklam yayın organlarında sahada şirketimize bağımlı olarak reklam satışı ve pazarlaması yapmaktayım. Firmanıza 1,5 aylık haber ücreti olarak 5000 TL alacağım bu 1,5 aylık sürede firmanıza mavi tik başvurusunda bulunacağım Instagram yetkilileri firmanızın yasal olduğunu doğruladığı an firmanıza mavi tik verilecektir. Aksi bir durum yaşanır ise bana gönderilen ücretin hepsi olmak üzere geri iade edilecektir. İyi çalışmalar dileriz. ...................

3- Şüpheli şahıs, müvekkilimi inandırmak için müvekkilime ait GSM telefonuna Whatsapp üzerinden TC kimlik kartı fotoğrafını ve sürücü ehliyet fotoğrafını göndermiştir. Ayrıca şüpheli kendini tanıtan bir video ile bir fotoğraf göndermiştir.

4- Müvekkilim de şüpheli şahsın hileli hareketlerinden ötürü şüpheliye inanıp şüpheli şahsın bildirmiş olduğu Ziraat Bankası ........................ IBAN No’lu hesabına ilk olarak 06/04/2021 tarihinde 5.000,00 TL para göndermiştir. Müvekkilim, şüpheli şahsa 5.000,00 TL göndermiş olmasına rağmen “bugün yapacağım, yarın yapacağım, ertesi gün yapacağım, mide ameliyatı oldum, mide hastasıyım” şeklinde çeşitli bahaneler ileri sürerek mavi tik başvurusunda bulunmamıştır. Müvekkilim de bu hususta fatura örneğinin tarafına verilmesini istemesine rağmen şüpheli “ben işlemi yasal yollardan yapmadığım için fatura veremiyorum” demiştir.

Şüpheli şahıs, aynı zamanda kendisini ................. ile ............... adlı internet sitelerinde çalışan olarak göstermiştir. Ancak müvekkilim söz konusu sitelere ulaşarak .....................................adlı bir kişinin kendileri ile ilgisinin olmadığı” hususunu öğrenmiştir.

İkinci olarak şüpheli şahıs, “hesabınızın takipçi saysının artması için reklam da verilmesi gerekiyor” demek suretiyle şahsımı kandırarak şahsımdan 4.000,00 TL para istemiştir. Şahsım da 21/05/2021 tarihinde şüphelinin aynı hesabına 4.000,00 TL daha göndererek toplam 9.000,00 TL para göndermiştir. Dekont örnekleri ektedir. (EK-1)

Şüpheli şahıs reklam ve sponsor adı altında sahte bot hesaplar kullanarak müvekkilimi kandırmıştır. Tekrar belirtirim ki ne mavi tik çıkmıştır ne de sponsor/reklam çıkmıştır. Şüpheli özetle söz konusu eylemleri ile şahsımı dolandırmıştır.

5- Müvekkilim şüpheliden yapmış olduğu ödemelerin iadesini istemesine rağmen ödemeleri iade etmemiştir. Şüpheli şahıs, sadece müvekkilime ait şirkete değil başka kişilere de aynı eylem ve davranışları göstermiş ve birden fazla kişiyi nitelikli şekilde dolandırarak, paralarını alarak mağdur etmiştir.

6- TCK.m.157/1 hükmü şöyledir: “Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezası verilir.

TCK.m.158/1-f hükmü şöyledir: “Bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle İşlenmesi halinde, üç yıldan on yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlî para cezasına hükmolunur.” şeklindedir.

Şüpheli şahıs hileli hareketlerle müvekkilimi bilişim sistemlerini araç olarak kullanarak aldatmıştır.

Şüpheli şahsın söz konusu nitelikli dolandırıcılık eylemlerinden ötürü müvekkilim davacı ve şikayetçidir. Bu nedenle her türlü soruşturmanın yapılarak şüpheli hakkında kamu davası açılmasını talep etme zorunluluğu doğmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : TCK, CMK ve her türlü mevzuat.

HUKUKİ DELİLLER :

  • Ödeme dekontları
  • Mail yazışmaları
  • Whatsapp yazışmaları, instagram kayıtları
  • Şüphelinin müvekkilime gönderdiği mesaj içerikleri
  • Müvekkilimin şirketine ait bilgiler ve imza sirküleri
  • Tanık
  • Bilirkişi
  • Banka hesap bilgileri
  • HTS Kayıtları, SMS ve Arama Kayıtları
  • Her türlü bilgi

İSTEM VE SONUÇ : Yukarıda açıklanan ve re’sen gözetilecek diğer nedenlerle şüpheli hakkında nitelikli dolandırıcılık başta olmak üzere re’sen tespit edilecek her türlü suçlardan kamu davası açılmasına karar verilmesini saygılarımızla arz ve talep ederiz. 28.07.2021

MÜŞTEKİ VEKİLİ

Avukat Gizem Gül Uzun 

ceza hukukunda şikayet

resmi belgede sahtecilik şikayet dilekçesi

siber suçlara şikayet dilekçesi

izinsiz ses kaydı alma suç duyurusu

belgede sahtecilik suçu ve cezası

sosyal medya dolandırıcılığı cezası

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN