Kiracıya Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracıya Tahliye Davası Nasıl Açılır?

Kiracıya Tahliye Davası Nasıl Açılır?


KİRACIYA TAHLİYE DAVASI NASIL AÇILIR?

 

 

TAHLİYE DAVASI NASIL AÇILIR?

 

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.

 

Peki taşınmazı kiraya verdikten ve kira sözleşmesi yaptıktan sonra, kiraya verilen taşınmazın boşaltılmasını istediğimizde ne yapabiliriz? Eğer kiraya verdikten sonra 10 yıllık süre geçmişse, bildirim yoluyla tahliye gerçekleşebilir. Aynı zamanda haklı bulunmakta ise, tahliye davası yoluyla kiralanan taşınmazın tahliyesi gerçekleştirilebilir.

 

TAHLİYE DAVASI İLE KİRA SÖZLEŞMESİNİ SONLANDIRMAK, KİRAYA VERİLEN TAŞINMAZI BOŞALTMAK MÜMKÜN MÜDÜR?

 

Tahliye davası, bir kişinin evini veyahut iş yerini başka bir kişiye kira olarak vermesinden sonra çeşitli nedenlerle kiracısını, bahse konu evden veyahut iş yerinden çıkarmak için kısaca, kiraya verilen taşınmazın boşaltılması için kiraya veren ya da mülk sahibi tarafından açılan bir davadır. 

 

Tahliye davası ile kira sözleşmesinin mahkeme kararıyla sona ermesi sağlanarak, kiralanan taşınmazın boşaltılması sağlanabilir.

 

Sonuç olarak; tahliye davası yoluyla kiraya verilen taşınmazı boşaltmak mümkündür. Ancak tahliye davası açabilmek için birtakım şartların bulunması zorunludur. Şartlar oluştuktan sonra tahliye davası açılabilir. 

 

TAHLİYE DAVASI KİM TARAFINDAN AÇILMAKTADIR?

 

Yargıtay tarafından kiraya verenin yanı sıra mülk sahibi kişi ile intifa hakkı sahibinin de tahliye davası açabileceği belirtilmektedir.

 

TAHLİYE DAVASI AÇABİLMEK İÇİN ŞARTLAR NELERDİR?

 

Kiraya veren ancak Türk Borçlar Kanununun 350, 351 ve 352. maddelerinde öngörülen sebeplere dayanarak tahliye davası açabilir. Ancak burada öngörülen sınırlı sayıda olma ilkesi, kiraya verenin genel hükümlere göre TBK m.331'de bahsi geçen fesih hakkını kullanılmasını engellemez. Şu şartların varlığı halinde tahliye davası açılabilir:

 

-Kiraya verenin, konut veya iş yeri ihtiyacı(gereksinimi) sebebiyle tahliye davası

-Kiralananın yeniden inşa ve imar amacıyla tahliyesi

-Kiracının yazılı tahliye taahhüdü

-İki haklı ihtar sebebiyle tahliye 

-Kiracının veya eşinin aynı belediye sınırları içinde oturmaya elverişli bir konutunun bulunması

 

KİRACININ TAHLİYESİ DAVASINDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?

 

Tahliye davaları Sulh Hukuk Mahkemesinde açılmakla birlikte yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yer mahkemesidir. Ancak taşınmaz bir iş yeri ise; kiracının yerleşim yeri Sulh Hukuk Mahkemesi de yetkili mahkemedir.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN