Boşanma Davalarında Ücret

Boşanma Davalarında Ücret

Boşanma Davalarında Ücret


boşanma davalarında ücretBoşanma Davalarında Ücret

BOŞANMA DAVALARINDA ÜCRET NE KADAR?

Boşanma davalarında ücreti belirleyen farklı hususlar bulunur. Bu yüzden kesin bir ücret belirtilmesi ancak açılmak istenilen boşanma davasının mahiyeti anlaşıldıktan sonra söylenebilir.

Zira boşanma davasının mahiyeti oldukça önemlidir. Bazı boşanma davaları oldukça yıpratıcı ve uğraştırıcıdır. Örnek verecek olursak anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına nazaran daha kolay ve çabuk sonuçlanabilen bir davadır. Çekişmeli boşanma davasında, anlaşmalı boşanma davasına nazaran hukuki prosedür daha fazladır. Ayrıca anlaşmalı boşanma davası tek celsede biterken, çekişmeli boşanma davası ortalama iki buçuk yıl sürer. 

Anlaşmalı boşanma davasında avukat daha az mesai ve emek harcar. Avukatın dava dosyasına yazacağı dilekçelerin alacağı zaman, gideceği kurum ve kuruluşların çokluğu boşanma avukatlık ücretinin belirlenmesinde rol oynar.

Boşanma davalarında avukatlık ücretleri ve dava masrafları ve harçları gibi boşanma masraflarının ne kadar tutacağı, boşanma aşamasında olan bir çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Bazı vatandaşlar bu işleri avukat olmaksızın halledebileceğini düşünmekte ve talihsiz hatalar yapmaktadırlar. Boşanma süreci uzman bir avukatla ilerlemez ise kişiler avukatlık ücretinden daha fazlasına katlanmak zorunda kalmaktadırlar.

Arzuhalciye dilekçe yazdırmak kadar sağlıksız bir durum yoktur. Arzuhalciler, HUKUK mezunu kişiler değildir. Boşanma dava dilekçesini yalnızca alanında uzman donanımlı bir avukat yazabilir.

Bu noktada kişilerin avukat ile temsil edilebilme güçleri var ise avukata vekaletname vermelidir. Zira boşanma davası için çıkacak olan avukatlık ücretinden kaçıp; alacakları nafaka, tazminat konusunda ciddi kayıplar yaşayabilirler. Kişiler hak kaybı yaşamamak adına avukat ile temsil edilmelidir. Bu noktada da hayıflanmayı bir kenara bırakmaları gerekir.

Kişilerin avukat tutma gücü yok ise, yani boşanmak isteyen eşlerin maddi durumlarının dava ücretlerini karşılayamaması durumunda adli yardıma başvurma hakları mevcut olmaktadır. Adli yardım yolu ile kişiler harç ve yargılama giderlerini ödemekten kurutulacaklardır. Ayrıca talep etmeleri halinde baro tarafından kendilerine ücretsiz olarak avukat hizmeti de tahsis edilebilmektedir.

''Avukat ne yapıyor ki alt tarafı bir dilekçe yazıyor'' cümlesi bazı cahil kesimlerce uydurulmuş kulaktan duyma bir cümledir. Elbette avukat tutmak zorunda değilsiniz ANCAK dava dilekçelerinin hazırlanması, cevaplamalar, delil dilekçelerinin hazırlanması, delillerin ne olacağının tespiti, tanıklara neler sorulacağı ve tüm bu süreçlerin takip edilmesi açısından özellikle çekişmeli boşanma davalarında avukat tutulması hak kaybının olmaması açısından önemli bir unsur olur.

Avukat, dilekçeleri sunar, duruşmaları takip eder, delil toplar, yol gösterir, aleyhe karar verilmiş ise istinaf ve temyiz eder. Tüm bunları avukat olmayan bir kişinin sağlıklı bir şekilde yapabilmesi hayatın olağan akışına aykırıdır.

Hukuki sürecin işlemesi son derece önem arz eder. Zira herhangi bir eksiklik durumunda dava reddedilir. Yanlış bir işlem yapılması durumunda kişiler ciddi hak kayıpları yaşarlar. Avukat olmadan yürütülmesi davanın seyrini ve etkisini kesinlikle düşürecektir. İyi ve tecrübeli bir avukat ile çalışmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz. Bir avukat ile çalışılması davanın hızlı etki alması ve kesin sonuçlarla bitmesi anlamına gelmektedir.

2021 yılı boşanma davası için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 24 Kasım 2020 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. Her yıl Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi belirlenerek Resmi Gazete'de yayınlanmaktadır. 

Türkiye Barolar Birliği tarafından 2021 yılı için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde belirtilmiş olan 4080 TL tutarında ücretin altında olmamak kaydıyla işin zorluğuna ve müvekkil ile karşı tarafın durumuna göre avukat tarafından herhangi bir ücret tayin edilebilir. Bu ücretin altında avukatlık ücreti almak bir avukat için DİSİPLİN SUÇUDUR ve yaptırımı vardır. Boşanma davaları için asgari ücret olarak belirtilen bu rakam çoğunlukla yalnızca anlaşmalı boşanma davaları için teklif edilmektedir.

Avukatların bağlı oldukları baro tarafından tavsiye niteliğinde yayınlamış olan tarifeye uyma zorunluluğu olmamakla birlikte bu tarifenin altında ücret alabilmesi mümkündür. Hukuk bürolarına göre ücret konusunda farklılıklar gösterebilmektedir. Yani alınan ücret avukattan avukata da değişiklik gösterebilmektedir.

Uygulamada çekişmeli boşanma davalarında 6.000-15.000 TL aralığında ücretler talep edildiği görülmektedir.

Avukat tarafından açıkça ücret belirtilmesi rekabet yasağına aykırı davranış teşkil eder. Bu yüzden avukat ile görüşme yaptıktan sonra ücretin belirtilmesi en sağlıklı durum olacaktır. Hiçbir avukat ''ben boşanma davalarına şu ücrete bakıyorum'' şeklinde bir paylaşım yapamaz. 

İşin niteliğine göre, işin zorluğuna göre, müvekkilin durumuna göre ücret değişebilir. Şöyle ki daha çetrefilli geçecek olan davalarda avukat daha yüksek bir ücret talep edebilir. İşin özünde SOMUT OLAYA göre değerlendirme yapılmalıdır.

Ekonomik olarak kişi ödeme durumunda sıkıntı yaşayacaksa avukattan TAKSİTLENDİRME talep edebilir. Türk Elektronik Para ve Ödeme Sistemleri A.Ş. tarafından baroların avukatlara açtığı sanal post uygulaması ile taksit ile ödeme yapabilmek mümkündür. Hukuk bürolarında da avukatlık sözleşmesi yapılıp, yapılan sözleşmede taksitle ödeme kararlaştırılabilir.

Boşanma davalarında avukatlık ücreti dışında birtakım masraflar bulunmaktadır. Bunlar; keşif ve bilirkişi ücreti, tanık giderleri, tebligat masrafları, mahkeme harçları, istinaf ve temyiz harçları vb. ücretlerdir. Ortalama 500-1500 TL tutmaktadır. Boşanma davalarında ilk açılışında dava harcı alınır. Yıldan yıla değişen bu harç, dava dilekçesinin verilmesi sırasında peşin olarak alınır. Bunun yanı sıra mahkemeler, davaların sürüncemede kalmaması ve hızlı ilerlemesi açısından da Aile Mahkemesinin hesapladığı yargılama giderlerini harç ile birlikte taraflardan önceden isterler. Yargılama giderlerinin tutarı; davanın durumu, yapılacak olan masraf ve giderlerin şekline göre değişiklik gösterir.

Boşanma davasının devam ettiği süreçte, yargılama giderlerinin eksik kalması durumunda davacıya eksikliğin giderilmesine yönelik tebligat da çıkarılır. Tebligatın alındığı tarihten itibaren 15 gün içerisinde, eksik kalan bu giderlerin tamamlanması zorunludur.

Mahkeme masrafları; davacı tarafın mahkemede dinletmek istediği tanık sayısı, dosyanın bilirkişiye gidip gitmeyeceği gibi hususlara göre değişmektedir. Örneğin boşanma davası devam ederken müşterek çocuğun velayeti için Sosyal İnceleme Raporu alınması gerekebilir. Bu rapor alınırken de bir takım masraflar yapılmaktadır. Ya da boşanma davası esnasında taraflara tebligat göndermek gerekebilecektir. Tüm bunlar taraflarca yatırılan masraflardan alınmaktadır. 

Boşanma davalarında ücreti karşı taraf mı öder?

Uygulamada sıkça karşılaştığımız sorulardan biridir. Boşanma davasında ücreti karşı taraf ÖDEMEZ. Karşı taraf, ancak mahkeme tarafından haksız bulunduğu takdirde yargılama giderleri ve avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlı olan avukatlık ücretini öder.

Anlaşmalı boşanma davalarında ücret genellikle ortak şekilde ödenmektedir. Yani her iki taraftan da ücret alınır. Ancak bazı durumlarda tek tarafın ödeme yaptığı da görülmektedir.

Çekişmeli boşanma davalarında; haksız bulunan taraf, yargılama giderlerini ve karşı tarafın avukatlık ücretini ödemekle yükümlü olur. Ancak şu durum unutulmamalıdır ki; kusurlu olan tarafın karşı tarafın avukatlık ücretini ödeyeceği miktar, avukatlık asgari ücret tarifesi ile sınırlıdır. Çekişmeli boşanma davalarında müvekkilin avukata ödeyeceği avukatlık ücreti, müvekkil tarafından geri alınabilecek bir ücret değildir.

Çekişmeli boşanma davalarında ise davacı taraf, bu masrafları başta yatırmak zorundadır. Eğer ki dava kazanılırsa, yargılama giderlerinin bir kısmı karşı taraftan alınabilir. Ancak bu durumun dava dilekçesinde belirtilmiş olması gerekir. DAVA DİLEKÇESİNDE BELİRTİLMEMİŞ İSE ÜCRET ALINAMAZ.

2021 yılı boşanma davası ücretleri başta peşin olarak ödenmektedir. Fakat mal ayrılığı davasında avukatlık ücretinin sonda ödenmesi mümkündür.

Boşanma davalarında sizlere GİZEM UZUN HUKUK VE DANIŞMANLIK olarak yardımcı olacağız.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN