Banka Ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu

Banka Ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu

Banka Ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu


Banka Ve Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişme ile birlikte bilişim suçları artmış olduğundan devletler tarafından bilişim suçları ile ilgili yasal düzenlemelere gidildiğini görmekteyiz. Ülkemizde de Türk Ceza Kanununda ''Bilişim Suçları'' başlığı altında kanun koyucu tarafından bilişim suçlarıyla ilgili düzenlemelere yer verildiğini görmekteyiz. 

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, Türk Ceza Kanunu'nun ToplumaKarşı Suçlar başlıklı Üçüncü Kısmında düzenlenmiştir. Bahse konu hüküm şu şekildedir:

TCK madde 245 -

(1) Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçiren veya elinde bulunduran kimse, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bunu kullanarak veya kullandırtarak kendisine veya başkasına yarar sağlarsa, üç yıldan altı yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(2) Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka veya kredi kartı üreten, satan, devreden, satın alan veya kabul eden kişi üç yıldan yedi yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(3) Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi, fiil daha ağır cezayı gerektiren başka bir suç oluşturmadığı takdirde, dört yıldan sekiz yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır.

(4) Birinci fıkrada yer alan suçun;

a) Haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birinin,

b) Üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın,

c) Aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin,

Zararına olarak işlenmesi hâlinde, ilgili akraba hakkında cezaya hükmolunmaz.

(5) (Ek: 6/12/2006 – 5560/11 md.) Birinci fıkra kapsamına giren fiillerle ilgili olarak bu Kanunun malvarlığına karşı suçlara ilişkin etkin pişmanlık hükümleri uygulanır.

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇU NEDİR?

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun, başkasına ait bir banka veya kredi kartını, her ne suretle olursa olsun ele geçirerek veya elinde bulundurarak, kart sahibinin veya kartın kendisine verilmesi gereken kişinin rızası olmaksızın bu kredi veya banka kartını kullanmak veya kullandırtmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlamaktır.

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNUN UNSURLARI

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun maddi unsurları:

 

-Fail ve mağdur

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu genel bir suçtur. Dolayısıyla herkes fail veya mağdur olabilir. Gerçek banka ya da kredi kartını nasıl ele geçirdiğinin önemi olmaksızın kartı ele geçiren kişi faildir. Buna karşılık ele geçirilen kartın asıl sahibi mağdurdur. Ancak bazı durumlarda ilgili banka veya kredi kuruluşu da suçtan zarar gören konumunda olabilmektedir. Örnek verecek olursak; Örneğin, kart henüz sahibine teslim edilmeden üçüncü bir kişi tarafından ele geçirilmişse bu durumda, suçtan zarar gören ilgili banka veya kredi kuruluşu olacaktır. Yargıtay'ın 11. Ceza Dairesi 09.04.2009 tarihli 2009/630 E. Ve 2009/4067 K. Sayılı kararında da görebileceğimiz üzere; Yargıtay bu gibi durumlarda, kartın henüz kullanılmamış olması sebebiyle banka veya kredi kartını çıkarma yetkisine sahip olan bankanın, bu suçun mağduru olacağı görüşündedir. 

 

-Suçun maddi konusu

Suçun maddi konusu üzerinde suçun meydana geldiği insan veya şeydir. Dolayısıyla banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda maddi konu, banka veya kredi kartlarıdır. 

 

-Eylem

Görüldüğü gibi TCK'nın 245. maddesinde görüldüğü gibi, banka ve kredi kartlarının kötüye

kullanılması suçunun üç farklı şekilde işlenebileceği düzenlenmiştir:

1- Başkasına ait bir banka veya kredi kartı ile yarar sağlamak yani banka veya kredi kartının kötüye kullanılması 

2- Başkalarına ait banka hesaplarıyla ilişkilendirerek sahte banka veya kredi kartı üretmek, satmak, devretmek, satın almak veya kabul etmek

3- Sahte oluşturulan veya üzerinde sahtecilik yapılan bir banka veya kredi kartını kullanmak suretiyle kendisine veyahut başkasına yarar sağlamak

 

-Hukuka aykırılık unsuru

Eğer ilgilinin rızası varsa bu durumda hukuka uygunluk nedeninin varlığı söz konusu olacaktır. Dolayısıyla ilgilinin rızasının bulunduğu durumlarda banka veya kredi kartının kötüye kullanılması suçu oluşmayacaktır. 

 

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun manevi unsuru:

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunun manevi unsuru kasttır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Suçun oluşması için failin belli bir amaç ya da saikle hareket etmesi aranmamıştır. Yani bu suçun oluşması için aranan kast, genel kasttır. Failin, elde ettiği banka veya kredi kartının başkasına ait olduğunu ve sahibinin buna rızası olmadığını bilerek bu kartı kullanması, bu karttan yarar sağlaması bahse konu suçun oluşması için yeterlidir. 

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNUN ÖZEL GÖRÜNÜŞ BİÇİMLERİ

 

1.Teşebbüs

TCK'ya göre kişi, işlemeyi kastettiği bir suçu elverişli hareketlerle doğrudan doğruya icraya başlayıp da elinde olmayan nedenlerle tamamlayamaz ise teşebbüsten dolayı sorumlu tutulur. Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda da teşebbüs mümkündür. Örneğin; kişi, başkasına ait kartı eline geçirir ancak kartı kullanamaz veya yarar sağlayamazsa bu durumda teşebbüs söz konusu olacaktır. 

 

2.İştirak

Suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesidir. İştirak konusunda genel kurallar uygulanacaktır.

 

3.İçtima  

İçtima, birden fazla suç işleyen failin çeşitli sebeplerden dolayı tek ceza alması durumudur. Banka veya kredi kartlarını kötüye kullanma suçu bileşik bir suçtur. Banka veya kredi kartının ele geçirilmesi veya elde bulundurulması fiili ayrıca bir suç oluşturuyorsa, fail gerçek içtima kuralları uyarınca hem gerçekleşen o suçtan hem de kredi kartını kötüye kullanma suçundan dolayı cezalandırılacaktır Dolayısıyla banka veya kredi kartlarının hukuka aykırı bir yolla ele geçirilmesi durumunda hırsızlık, yağma vb. suçlar da söz konusu ise; bu suçlar ile banka veya kredi kartını kötüye kullanma suçu arasında gerçek içtima hükümleri uygulanır ve faile her bir suçtan ayrı ayrı cezalandırılır. Yani mağdurun birden fazla olması halinde de mağdur sayısınca suç oluşur ve yine gerçek içtima hükümleri uygulanur.

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNDA GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME 

Görevli mahkeme asliye ceza mahkemesidir.

Yetkili mahkeme ise suçun işlendiği yer mahkemesidir. 

 

MUHAKEME VE YAPTIRIM

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu şikayete tabi suçlardan değildir. Yani Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda şikayet aranmaz ve şikayet için belli bir süre yoktur. Soruşturma ve kovuşturması re’sen yapılır. Şikayetten vazgeçilmesi hali soruşturma ve kovuşturma yapılmasına engel değildir.

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu uzlaşma kapsamında değildir.

 

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda kişisel cezasızlık halleri: 

-haklarında ayrılık kararı verilmemiş eşlerden birine karşı işlenmesi hali

-üstsoy veya altsoyunun veya bu derecede kayın hısımlarından birinin veya evlat edinen veya evlâtlığın zararına olarak işlenmesi hali

 -aynı konutta beraber yaşayan kardeşlerden birinin zararına olarak işlenmesi hali

 

BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNDA DAVA ZAMANAŞIMI

Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunda dava zamanaşımı 8 yıldır. 

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN