''Korkak'' Hakaret midir ?

''Korkak'' Hakaret midir ?

''Korkak'' Hakaret midir ?


''Korkak'' Hakaret midir ?

''Korkak'' Hakaret midir ?

Yargıtay
T.C. YARGITAY 18. CD
Esas:
 2016/ 17675
Karar: 2019 / 760
K.T.: 09.01.2019

Özet: Sanığın “korkak” şeklindeki sözünün hakaret suçunun unsurlarının oluşturmadığı gözetilerek ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmelidir.

MAHKEMESİ: Asliye Ceza Mahkemesi

SUÇLAR: Hakaret, kasten yaralama

HÜKÜMLER: Ceza verilmesine yer olmadığına

KARAR

Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.

Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre, aleyhe temyiz olmadığından tebliğnamedeki, sanığın CMK’nın 325/1. maddesi uyarınca yargılama giderlerinden sorumlu tutulması yönündeki görüşe iştirak edilmeyerek yapılan incelemede; başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.

Ancak,
1- Akıl hastası olduğu anlaşılan sanığa CMK’nın 147 ve 191. maddeleri uyarınca usulünce kimlik bilgileri tespit edilip kanuni hakları hatırlatılarak savunması alınmadan yargılamaya devamla ceza verilmesine yer olmadığına ve güvenlik tedbiri uygulanmasına karar verilmesi,

2- Hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup, bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye yönelik olarak gerçekleşmesi gerekmektedir. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığı bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebilmektedir. Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını veya sövmek fiilini oluşturması gerekmektedir.  Yargılamaya konu somut olayda; sanığın “korkak” şeklindeki sözünün mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı hitap tarzı niteliğinde olduğu ve hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı gözetilerek, CMK’nın 223/2-a maddesi gereğince “beraat” yerine, “ceza verilmesine yer olmadığına” kararı verilmesi,

3- Kabule göre, TCK’nın 125/1 maddesi kapsamında yer alan  hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulmasının şikayete bağlı olduğu, mağdur …’in 06/03/2014 tarihli ifadesinde sanıktan şikayetçi olmadığını beyan etmesi karşısında, sanığın akıl hastalığı nedeniyle cezai ehliyetinin olmadığı da gözetilerek, TCK’nın 73/6. maddesi uyarınca yasal temsilcisine şikayetten vazgeçmeyi kabul edip etmediğinin sorulması ve sonucuna göre açılan kamu davasının CMK’nın 223/8. maddesi gereğince düşürülmesine karar verilip verilmeyeceğinin tartışılmaması;

Yasaya aykırı, sanık … müdafiinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnamedeki bozma düşüncesine uygun olarak,  HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 09/01/2019 tarihinde  oy birliğiyle karar verildi.

KARARA İLİŞKİN GÖRÜŞÜMÜZ:

Hakaret suçu, Türk Ceza Kanununda düzenlenmekle birlikte hangi davranış ve söylemlerin hakaret suçunu oluşturacağı tek tek sayılmamıştır. Türk Ceza Kanununa göre hakaret suçu, bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiilde bulunmak veya sövmek suretiyle gerçekleşir. Kanun metninden de anlaşılacağı üzere hakaret fiilinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup bu suçun oluşabilmesi için davranışın kişiyi küçük düşürme amacıyla gerçekleştirilmesi gerekmektedir. 

Hakaret niteliğinde sayılan sözler kanunda tek tek belirtilmediği gibi hakaret sayılmayan sözler de tek tek belirtilmemiştir. Ancak Yargıtay Kararların baktığımızda; ağır eleştiri içeren, beddua niteliğinde olan ya da kaba söylemler hakaret olarak nitelendirilmemektedir. Söz konusu olayda geçen ''korkak'' söylemi de her ne kadar rahatsız edici, kaba bir söylem olsa da kişinin saygınlığını, onur ve şerefini rencide edici nitelikte değildir. Aynı zamanda küçük düşürücü nitelikte bir söylem olmadığı için de hakaret suçunu oluşturmayacaktır.

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN