Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?

Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?

Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?


Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?ü

Avukat, Duruşmaya Yetişmek İçin Hız Sınırını Aşabilir mi?

Özet: Duruşmaya yetişmek için hız sınırını aşan Avukat hakkında verilen idari para cezası hukuka aykırıdır.

T.C. Mersin 3. Sulh
Ceza Hakimliği
D.İş:
 2021/2374
K.T.: 07/06/2021

İtiraz eden dilekçesi Hakimliğimizin 2021/2374 D.İş sırasına kaydı yapılıp dilekçe ve ekleri incelendi.

GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ

Başvuruda bulunan hakimliğimize vermiş olduğu 02/04/2021 havale tarihli dilekçesinde ileri sürdüğü nedenlere dayalı olarak idari para cezasına itiraz etmiştir.

Dilekçe Hakimliğimizce kararına itiraz edilen kuruma gönderilmiştir
Mersin İl Emniyet Müdürlüğünün tarihli yanıt dilekçesi ekinde gönderilen belgelerin incelenmesinde; itiraz edenin idaresindeki 34 **** 924 plaka aracın Karayolları Trafik Yasasının 51/2-c maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle hakkında idari para cezası içeren idari para cezası karar tutanağı düzenlendiği, kararın itiraz edene tebliğ olunduğu, itirazın süresinde yapıldığı anlaşılmıştır.

KANITLARIN TARTIŞILMASI VE GEREKÇE

İtiraz edenin dilekçesiyle kararına itiraz edilen kurumun yanıt dilekçesi ekinde gönderilen belgelerin incelenmesinde: Her ne kadar Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünce itiraz eden hakkında Karayolları Trafik Yasasının 51/2-c maddesine aykırı davrandığı gerekçesiyle trafik idari para cezası verilmiş ise de; muterizin avukat olarak görev yaptığı, dilekçe ekinde sunmuş olduğu duruşma zaptından da anlaşılacağı üzere idari yaptırım kararı düzenlenen gün ve saatte duruşmaya yetişmeye çalıştığı, kamu hizmeti görevini ifa etmesi gerektiği, azami hız sınırını makul, mazereti ile orantılı az bir oranda aşmış olduğunun anlaşıldığı, itiraz edenin itirazında haklı olduğu ve idari yaptırım kararının hukuka uygun olmadığı anlaşıldığından idari yaptırım kararının kaldırılmasına karar verilmek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.

HÜKÜM

Açıklanan gerekçelerle,

1- İtiraz eden …. ……’ın itirazının KABULÜNE, hukuka aykırı olduğu anlaşılan Mersin Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünün itiraz eden hakkındaki 22/03/2021 gün, MA seri ve 7***10 sayılı idari para cezası karar tutanağıyla tesis edilen idari yaptırım kararının 5326 sayılı
kabahatler Yasasının 28/8-b maddesi uyarınca KALDIRILMASINA,

2- Yargılama giderinin Hazine üzerine bırakılmasına,

3- Karardan bir örneğinin taraflara ayrı ayrı tebliğine,

Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu 5326 sayılı Kabahatler Yasasının 28/10. maddesi uyarınca verilen idari para cezasının miktarı itibarıyla kesin olarak karar verildi. 07/06/2021

AVUKAT GİZEM GÜL UZUN