İŞ HUKUKU NEDİR ?
İş hukuku, ücret karşılığında çalışan işçi ve personellerin çalışma kurallarını belirleyen hukuk dalıdır. İşçi ve işveren ilişkilerini düzenler. İşçi ve işverenin birbirlerine karşı olan hak ve görevlerini belirler.İş hukukunda hem işçiyi hem işvereni koruyan düzenlemeler bulunmaktadır. İş hukuku, işçi ve işveren arasında çıkabilecek uyuşmazlıklar için vardır.
Ölüm Aylığı Nasıl Hesaplanır? (5510sayılı Kanun 33)
1- Sigortalının almaktaolduğu veya bağlanmasına hak kazandığı malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılıkaylığı esas alınır.
2- Malûllük veya yaşlılıkaylığı bağlandıktan sonra sigortalı olarak çalışmaya başlaması sebebiyle aylığıkesilen sigortalının ölüm tarihi esas alınarak 27 nci veya 30uncu maddelere göre tespit edilecek aylığı esas alınır.
3- 32 nci maddenin ikincifıkrasının (a) bendi kapsamında malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primiödemiş olan sigortalının prim ödeme gün sayısı, 9000 günden az ise 9000 günüzerinden, 9000 gün ve daha fazla ise toplam prim ödeme gün sayısı üzerinden,29 uncu madde hükümlerine göre hesaplanan aylığı, esas alınır.
Ancak, 4 üncü maddenin birincifıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için (SSK'lılar) 9000 primgün sayısı 7200 gün olarak uygulanır.
4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a),(b) ve (c) bentleri ile 5 inci madde kapsamındaki sigortalılar için(SSK,BAĞKUR, Emekli Sandığı ve diğer sigortalılar yönünden) ayrı ayrı olmak üzere;sigortalıların ölümleri halinde ölüm sigortasından dosya bazında her yılbağlanan aylıkların aylık başlangıç tarihinin ait olduğu yılın Ocak ayıitibarıyla yıl içine ait artışlar uygulanmaksızın hesaplanacak tutarları,yaşlılık sigortasından bir önceki yılın son ödeme ayında söz konususigortalılar için ayrı ayrı ödenen en düşük yaşlılık aylığından az olamaz.Sigortalı başka birinin sürekli bakımına muhtaç durumda malûl sayılarak aylıkbağlanmasına hak kazanmış ise, birinci fıkranın (a) ve (b) bentlerininuygulanmasında bu durum dikkate alınmaz.
Ölüm Aylığının Paylaştırılması (5510sayılı Kanun 34)
1- Dul eşine % 50'si;aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan dul eşine ise bu Kanunun 5 inci maddesininbirinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanun kapsamında veyayabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmaması veya kendi sigortalılığınedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış olması halinde % 75'i
2- Bu Kanunun 5 incimaddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (e) bentleri hariç bu Kanunkapsamında veya yabancı bir ülke mevzuatı kapsamında çalışmayan veya kendisigortalılığı nedeniyle gelir veya aylık bağlanmamış çocuklardan;18 yaşını,lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde25 yaşını doldurmayanların veya Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışmagücünü en az % 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya yaşları neolursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalankızlarının her birine % 25'i,
3- (b) bendindebelirtilen çocuklardan sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veyasonradan bu duruma düşenlerle, ana ve babaları arasında evlilik bağı bulunmayanveya sigortalının ölümü tarihinde evlilik bağı bulunmakla beraber ana veyababaları sonradan evlenenler ile kendisinden başka aylık alan hak sahibibulunmayanların her birine % 50'si
4- Hak sahibi eş ve çocuklardan artanhisse bulunması halinde her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirininasgari ücretin net tutarından daha az olması ve diğer çocuklarından hakkazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamışolması şartıyla ana ve babaya toplam % 25'i oranında; ana ve babanın 65 yaşınüstünde olması halinde ise artan hisseye bakılmaksızın yukarıdaki şartlarlatoplam % 25'i
Oranında aylık bağlanır.
Ancak, hak sahibi çocuklardan 18 yaşını,lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yükseköğrenim yapması halinde25 yaşını doldurmayanların, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a)bendi kapsamında sigortalı sayılmaları, bunlara aylık bağlanmasına engeloluşturmaz.
Sigortalı tarafından evlât edinilmiş,tanınmış veya soy bağı düzeltilmiş veya babalığı hükme bağlanmış çocukları ilesigortalının ölümünden sonra doğan çocukları, bağlanacak aylıktan yukarıdabelirtilen esaslara göre yararlanır. Hak sahiplerine bağlanacakaylıkların toplamı sigortalıya ait aylığın tutarını geçemez. Bu sınırınaşılmaması için gerekirse hak sahiplerinin aylıklarından orantılı olarakindirimler yapılır.
Ölüm Aylığının Başkangıcı, Kesilmesi veYeniden Bağlanması(5510 sayılı Kanun 35)
a) Sigortalının ölüm tarihini
b) Hak sahibi olma niteliğinin ölümtarihinden sonra kazanılması halinde, bu niteliğin kazanıldığı tarihi, takipeden ay başından itibaren başlatılır. Hak sahiplerine bağlanan aylıklar 34 üncümaddede belirtilen şartların ortadan kalktığı tarihi takip eden ödeme dönemibaşından itibaren kesilir.
Ancak bu Kanunun 4 üncü maddesinindördüncü fıkrasının (d), (e) ve (f) bentlerinde belirtilenlerden öğrenciolanların sigortalı sayılmaları, bağlanan aylıkların kesilmesini gerektirmez.
Aylığın kesilmesine yol açan sebebinortadan kalkması halinde, 34 üncü maddede belirtilen şartlar saklı kalmakkaydıyla, müracaat tarihini takip eden ay başından itibaren yeniden aylıkbağlanır.
Aylığı kesilen çocuklardan,sonradan Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az % 60 oranındakaybederek malûl olduğu anlaşılanlara, 34 üncü maddede belirtilen şartlarıtaşımaları halinde, malûllük durumlarının tespitine esas teşkil eden raportarihini takip eden ay başından itibaren, 94 üncü madde hükmü saklı kalmakkaydıyla aylık bağlanır.
Yeniden bağlanan aylık, aylığınkesildiği tarihten tekrar bağlandığı tarihe kadar geçen süre için 55 incimaddenin ikinci fıkrasına göre artırılmak suretiyle belirlenir.
(5510 sayılı 55/2 hükmü: Bu Kanunagöre bağlanan gelir ve aylıklar, her yılın Ocak ve Temmuz ödeme tarihlerindengeçerli olmak üzere, bir önceki altı aylık döneme göre Türkiye İstatistikKurumu tarafından açıklanan en son temel yıllı tüketici fiyatları genelindeksindeki değişim oranı kadar artırılarak belirlenir.)
Evlenme ve Cenaze Ödeneği (5510 sayılıKanun 37)
1- Evlenmeleri nedeniyle, gelir veyaaylıklarının kesilmesi gereken kız çocuklarına evlenmeleri ve taleptebulunmaları halinde almakta oldukları aylık veya gelirlerinin iki yıllık tutarıbir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği olarak peşin ödenir. Evlenmeödeneği alan hak sahibinin aylığının kesildiği tarihten itibaren iki yıliçerisinde yeniden hak sahibi olması halinde, iki yıllık sürenin sonuna kadargelir veya aylık bağlanmaz, bu durumda olanlar 60 ıncı maddenin birincifıkrasının (f) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılır.
2- Evlenme ödeneğiverilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylık veya gelirleri evlenme ödeneğiverilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren 34 üncü maddeyegöre yeniden belirlenir.
3- İş kazası veya meslekhastalığı sonucu veya sürekli iş göremezlik geliri, malûllük, vazife malûllüğüveya yaşlılık aylığı almakta iken veya kendisi için en az 360 günmalûllük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş olup da ölensigortalının hak sahiplerine Kurum Yönetim Kurulunca belirlenip Bakantarafından onaylanan tarife üzerinden cenaze ödeneği ödenir. Cenaze ödeneği,sırasıyla sigortalının eşine, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana babasına, o dayoksa kardeşlerine verilir.
4- Cenaze ödeneğininüçüncü fıkrada sayılanlara ödenememesi ve sigortalının cenazesinin gerçek veyatüzel kişiler tarafından kaldırılması durumunda, üçüncü fıkradabelirtilen tutarı geçmemek üzere belgelere dayanan masraflar, masrafı yapangerçek veya tüzel kişilere ödenir.
5- 4 üncü maddeninbirinci fıkrasının (c) bendi kapsamında sigortalı sayılanlardan(Emekli Sandığı)ölenlerin hak sahiplerine kendi kurumları tarafından ilgili mevzuatgereği ölüm yardımı hariç cenaze gideri, cenaze nakil gideri ödeneği veya bumahiyette bir ödemenin yapılması halinde, Kurum tarafından cenaze ödeneğiödenmez.
Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı-Kayseri İş Hukuku Avukatı-Kayseri İş Avukatı
Adres
Barbaros Mah. Oymak Cad. Sümer Hukuk Plaza A Blok No:8/79 Kocasinan/Kayseri
İletişime Geçin
Linkler
Av. Gizem Gül UZUN
Çalışma Alanlarımız
Videolar ve Bilgilendirmeler
Makaleler
Yargıtay Kararları
İletişim
Hakkımızda
Kayseri Barosu'na kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun tarafından kurulmuştur. Gizem Gül Uzun, Kayseri Kilim Sosyal Bilimler Lisesi'nden mezun olup; İngilizce, Fransızca ve Osmanlıca bilmektedir.
HARİTA
Avukat Gizem Gül UZUN © Copyright 2022 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.